Turnu Severin: Cumpărăturile de Paște se fac în Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traficul la punctul de trecere a frontierei a crescut cu 30%. Severinenii preferă să se aprovizioneze pentru masa de Paște de la vecinii sârbi, atrași de prețurile mult mai mici decât cele din țară.

În apropierea sărbătorilor de Paște, tot mai mulți români trec frontiera la vecinii sârbi pentru cumpărături. După spusele celor care tranzitează vama, bunătățile care vor ajunge pe masa festivă sunt mult mai ieftine în Serbia.

„Nici nu se compară prețurile cu cele de la noi. Am luat făină pentru prăjituri, zahăr, ulei, ouă și carne și am făcut o economie de aproape 30 de lei. Plus că mai e și plăcerea unei ieșiri cu familia”, ne-a spus Marin Comănescu, unul dintre cei care au vizitat magazinele sârbilor.

800 de oameni zilnic
Prin punctul de trecere a frontierei Porțile de Fier I trec zilnic, aproape 400 de oameni, iar în zilele de week-end, numărul acestora se dublează, ajungând să depășească 800. Localitățile vecinilor, cele mai vizitate de către români sunt Sip, aflată la 5 kilometri de Severin, Kladova, situată la 15 kilometri și Negotin, la o distanță de 60 de kilometri de graniță.

În cele trei locații, sârbii au amplasat piețe speciale, iar vânzătorii vorbesc foarte bine românește, semn că s-au obișnuit cu clienții din țara noastră. „Am fost să cumpăr cozonaci pentru masa de Paște. Sunt mult mai ieftini acolo. Eu sunt încântat de ospitalitatea sârbă și merg aproape în fiecare week-end. Piețele lor sunt pline și de marfă și de clienți”, susține Emil Toncan, un severinean plecat la cumpărături.

Pentru că se apropie Paștele, cumpărătorii români se intersectează la vamă și cu sârbii care vin să își petreacă sărbătorile în țară.

„Traficul în aceste zile este crescut, iar în week-end așteptăm o nouă creștere de 30%. Sunt românii care merg la cumpărături, sunt sârbii care vin în România pentru Paște și sunt și românii plecați la muncă în străinătate, care se întorc acasă. Am suplimentat numărul de lucrători la intrarea în țară pentru a asigura un trafic civilizat”, ne-a spus Sorin Coman, șeful punctului de trecere a frontierei PF1.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite