Turnu Severin: Criza lasă ANL-urile fără proprietari. Locatarii preferă să plătească chirie mai mare pentru că nu au bani să le cumpere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiriaşii ANL-urilor nu sunt dispuşi să devină proprietari
Chiriaşii ANL-urilor nu sunt dispuşi să devină proprietari

Până în prezent, nici un locatar al blocurilor ANL din municipiu nu a optat pentru cumpărarea locuinţei, toţi alegând să plătească în continuare chirie.

Deşi au preţuri considerabil mai reduse faţă de cele disponibile pe piaţă, casele construite prin agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) nu se vând potrivit aşteptărilor autorităţilor.

Din cele 304 locuinţe existente în cel opt blocuri ANL din Severin, nu s-a vândut nici măcar una. Locatarii celor 92 de garsoniere, 172 de apartamente cu 2 camere şi 40 de apartamente cu trei camere nu sunt interesaţi de cumpărarea locuinţei în care trăiesc.

Unul din principalele motive îl constituie lipsa banilor necesari pe care, totuşi, ar putea să-i obţină printr-un credit bancar, dar le este teamă că nu au posibilitatea să achite ratele lunare.

În asemenea situaţie majoritatea locatarilor din ANL preferă să plătească chiriile mai mari.

“În zilele noastre nu-mi mai permit să fac un credit la bancă. Soţia a rămas fără serviciu, eu azi am de lucru dar mâine poate nu mai am, şi atunci ce fac rămân pe drumuri, aşa că prefer să rămân cu chirie” spune Mihai Copaci locatar ANL.

Deţinătorul sub 35 de ani al unei garsoniere plăteşte între 46 şi 56 de lei, iar cel care depăşeşte această vârstă, între 179 şi 250 de lei. Pentru un apartament cu două camere se achită lunar între 71 şi 85 de lei şi, respectiv, între 280 şi 355 de lei, iar pentru apartamentele cu trei camere doar 106 lei indiferent de vârsta chiriaşului.

Până în prezent doar trei locatari din 304 au făcut cerere pentru a deveni proprietari cu acte în regulă.

“Până în prezent există doar trei cereri de cumpărare. S-a dat liber la cumpărare de ANl-uri acum o lună şi jumătate. Preţul locuinţelor variază între 19.000 pentru o garsonieră şi 30.000 de euro pentru un apartament cu 3 camere,” spune Vasile Ciolan, şeful Serviciului public din cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin.

Până la sfârşitul acestui an, vor mai fi date în folosinţă alte 72 de unităţi locative, ele fiind deja repartizate unor tineri dintr-o listă de aproximativ 2.000 de solicitanţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite