Turnu Severin: Costi Untaru ia medalii pentru lupta pe tatami

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judoka ţinteşte mereu perfomanţa
Judoka ţinteşte mereu perfomanţa

Pentru judoka de 11 ani, orice căzătură nu e decât un pas înainte. Nu se dezarmează atunci când pierde şi face tot posibilul să nu repete greşelile făcute. 

Este un copil pe inima oricui şi se lipeşte de inima oricărui om. Este inteligent, spiritual şi extrem de ambiţios, iar la vârsta lui, ştie ce vrea de la viaţă, convins fiind că numai prin trudă ajungi acolo unde îţi propui.

În plus, este foarte bine organizat în tot ceea ce face. „Am o pasiune deosebită pentru învăţătură. Profesoara ne dă să învăţăm poezii, lecţii, să le povestim cu cuvintele noastre şi unii nu le învaţă.

Le e lene. Şi seara, nu contează că am pe zi teme foarte multe, iau cartea şi m-apuc să învăţ. Chiar şi dimineaţa, dacă seara nu mai rezist, iau cartea pe la 6 şi am timp până la 7 jumătate când plec la şcoală”, ne spune foarte hotărât Costi.

Micuţul îşi face timp chiar şi pentru el, în ciuda programul încărcat pe care-l are. „Îmi fac timp şi după-masa dorm o oră.

Trebuie neapărat să dorm, pentru că ora aia e foarte importantă. Nu trebuie să vii aici (n.r., la antremantele de judo) adormit după şcoală.

Aşa, ştii că ai dormit o oră, şi vii bun de ceva”, adaugă băiatul, medaliat deja cu bronz şi argint în concursurile internaţionale de judo.         

Aur în Turneul Internaţional „Cupa de toamnă”
De aproape doi ani, îi calcă tatălui pe urme şi practică judo. Până săptămâna trecută, avea în palmares patru medalii de bronz şi două de argint.

„La început mi s-a părut greu, nu-mi ieşeau toate exerciţiile, dar din greşeli am învăţat. Mi-a luat cam un an până să particip în concursuri şi să am şi rezultate, ultimele două medalii de bronz luându-le anul trecut în Polonia.

La U13, la 38 kg, mi s-a părut cel mai greu, pentru că sunt băieţi mai înalţi, mai bine făcuţi pe lângă mine, dar am făcut şi eu ce-am putut”, ne spune Costi Untaru.

Duminică, a reuşit să obţină şi rezultatul la care visa de mult: s-a clasat primul la Turneul Internaţional „Cupa de toamnă”, desfăşurat la Calafat. „Costi e un copil extraordinar şi merită toată atenţia noastră.

Tot respectul pentru educaţia primită. Familia lui face sacrificii enorme. Locul obţinut astăzi este o confirmare a muncii lui.

A apărut la un moment dat şi oboseala, dar a trecut peste. Numai gândul că vor câştige locul întâi îi oboseşte pe copii, dar costi a trecut până la urmă peste toate greutăţile”, ne-a declarat Lena Sterea, antrenorul său de judo.

Pentru a participa la o competiţie de judo, a ratat chiar şi un concurs de matematică. „Am participat la „Micul matematician” o singură dată, pentru că judo-ul m-a acaparat total. Am avut aici un concurs şi am uitat de cel de la şcoală. Şi nici aici n-am fost bun de nimic”, îşi aminteşte micuţul.

Şi dacă tatăl său a abandonat acest sport, Costi e hotărât să facă o carieră. „Tatăl meu a practicat şi el judo, dar nu s-a ţinut de el. Eu, când sunt mare, vreau să merg tot pe drumul ăsta, cu antrenamentele şi cu judo”, conchide băiatul. 
    
Profil
Născut:  25 august 1999, Dr. Tr. Severin
Studii: elev cls. a IV-a, Şc. Gen. Nr. 11, Dr. Tr. Severin
Experienţă: 2 ani, judoka
Idealuri: vrea să ajungă campion naţional la judo

"Nu-mi place să mă duc la şcoală cu temele nefăcute"

Cum vezi tu copiii din ziua de azi?
C.U.: „Unii sunt buni, unii sunt răi. Unii ştiu să vorbească, sunt educaţi, iar alţii vorbesc urât, nu ascultă părinţii, nu-şi fac temele. O cauză cred că ar fi educaţia. Dacă o ai, e bine. Te duci la şcoală şi nu ştii să vorbeşti cu profesorul, se vede că nu eşti educat bine”. 

Cât de mult te ajută sportul şi ce e cel mai greu în judo?

C.U.: „Mă ajută foarte mult. Mă dezvoltă şi mă menţine sănătos, iar cel mai greu în judo este tehnica. Trebuie învăţată bine, că dacă n-ai tehnică, degeaba te duci în concursuri, doar să te uiţi. Trebuie să ştii tehnică, ca să câştigi”.

Ce-i place?

C.U.: „Admir oamenii sinceri, buni şi corecţi, dar şi cei care ajută la nevoie fără a cere ceva în schimb. Îmi place să-mi fac temele şi să stau la calculator când am timp, maxim o oră”. 

Ce nu-i place?
 
C.U.: „Îi urăsc pe cei care îşi bat joc de munca altora, pe cei care mint şi pe cei care rezolvă lucrurile cu violenţa şi nu cu vorba. Nu-mi place când nu ne înţelegem şi nu-mi place să mă duc la şcoală cu temele nefăcute”.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite