Turnu Severin: Controale încrucişate la pensiuni şi restaurante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantele sunt pregătite pentru oaspeţi
Restaurantele sunt pregătite pentru oaspeţi

Autorităţile din Mehedinţi vor să se asigure că noaptea dintre ani va trece fără evenimente nedorite. Inspectorii sanitar-veterinari verifică deja igiena şi originea produselor, în timp ce pompierii se asigură că nu există risc de incendiu.

Ca să organizeze petrecerea de final de an, în condiţii optime, operatorii economici care organizează Revelionul trebuie să respecte anumite norme de siguranţă.

Şi cum nu toţi proprietarii sunt puşi la punct cu legislaţia, organismele de control îşi fac, în aceste zile, datoria. Inspectorii sanitar-veterinari verifică produsele de origine animală şi non-animală, iar pompierii sunt cu apărarea împotriva incendiilor.

Pentru cei găsiţi cu nereguli, există şi sancţiuni, însă pompierii îşi propun ca, prin astfel de controale, “să fie înlăturate, pe cât posibil, deficienţele constatate şi să se  reducă riscurile”, dar în acelaşi timp organizatorii Revelionului să fie instruiţi şi asupra regulilor ce trebuie respectate pe timpul manifestărilor cu afluenţă mare de public.

“Pe lângă acestea, pe timpul controalelor, se urmăreşte amenajarea şi modul de amplasare a locurilor de ardere a artificiilor, respectarea regulilor privind utilizarea focului deschis, exploatarea instalaţiilor utilitare (electrice, încălzire-climatizare, gaze), asigurarea dotării cu stingătoare de incendiu, marcarea şi menţinerea permanent liberă a căilor de evacuare şi intervenţie în caz de incendiu”, a spus plt. Ramona Nistor, purtătorul de cuvânt al ISU „Drobeta”.

Produsele din carne, la control
Încă de luni, inspectorii sanitar-veterinari verifică unităţile de alimentaţie publică şi pensiunile agroturistice, urmărind în primul rând originea produselor de origine animală şi non-animală.

“Verificăm condiţiile de depozitare a acestor produse, dar şi igiena în restaurante şi pensiuni. Chiar şi în supermarketuri, avem în vedere condiţiile de depozitare, dar şi termenul de valabilitate al produselor”, ne-a precizat Adriana Ganea, purtătorul de cuvânt al DSV Mehedinţi.  

Nereguli întâlnite de pompieri
Printre neregulile întâlnite, în timpul diverselor controale ale pompierilor, se numără: neasigurarea dotării spaţiilor de cazare cu sisteme automate pentru detectarea fumului şi cu centrale de semnalizare, nerealizarea, pe fiecare nivel, a sistemelor de alarmare, nedotarea cu stingătoare (sau dacă acestea există, nu sunt şi verificate periodic), neelaborarea instrucţiunilor de apărare împotriva incendiilor în zonele de risc (bucătării, centrale termice, oficii sau magazii). 


Pompierii dau sfaturi

Pentru ca sfârşitul de an să nu fie umbrit de tragedii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta” roagă cetăţenii să dea dovadă de înţelegere, mare atenţie, recomandându-le să respecte următoarele măsuri:

nu utilizaţi obiectele pirotehnice în încăperi şi spaţii închise, cu aglomerări de persoane,

nu permiteţi copiilor să folosească asemenea mijloace pirotehnice,

verificaţi instalaţiile electrice pentru evitarea suprasolicitării şi exploatării cu improvizaţii,

nu utilizaţi instalaţii de iluminat cu defecţiuni sau improvizaţii şi

nu parcaţi autovehiculele în locuri care să blocheze sau să îngreuneze accesul autospecialelor de intervenţie!

Nerespectarea acestor măsuri constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 100 şi 5000 lei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite