Turnu Severin: Clopotele din Austria, dotate cu GPS, ar putea ajunge în Severin în două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Construcția Catedralei intră pe făgașul normal
Construcția Catedralei intră pe făgașul normal

După mai multe perioade în care lucrările au fost sistate, din lipsă de fonduri, construcția catedralei reintră pe făgașul normal. Autoritățile au alocat 10 miliarde de lei vechi pentru construcția lăcașului de cult

Lucrările la Catedrala din Severin, începute cu aproape 15 ani în urmă, au fost întrerupte de mai multe ori, din cauza lipsei banilor. Câteva finisaje au mai fost realizate cu ajutorul enoriașilor sau al diferiților sponsori de ocazie.

De data aceasta, autoritățile locale au prins în buget, nevoile ambițiosului proiect al catedralei. „Am reușit să alocăm suma de 10 miliarde de lei vechi și sunt convins că această sumă se va mări pe parcursul acestui an, fie printr-o rectificare de buget, fie din fonduri guvernamentale”, a spus Marius Bălu, președintele Consiliului Județean Mehedinți.

„Banii pentru reluarea lucrărilor vin de la autoritățile locale.  Se vor monta câteva cupole uriașe, îmbrăcate în lemn și în tablă de cupru, care vor acoperi turlele, în așteptarea clopotelor. Luăm lucrările pas cu pas și chiar dacă nu avem acum toți banii, vom face fiecare lucru pe rând. Sperăm să nu mai întrerupem până va fi gata”, ne-a spus preotulul paroh Daniel Achim.

Primăria a plătit clopotele
O altă veste bună este legată de clopotele comandate în Austria. Compania producătoare a finalizat comanda încă de anul trecut, însă așteaptă plata integrală a clopotelor, pentru a le livra în România.

Abia la începutul acestei luni, primăria a decis să plătească integral clopotele, care, în aceste condiții, vor ajunge în aproximativ două săptămâni, în Severin. Cu toate acestea, pentru finalizarea lăcașului de cult mai este nevoie de încă 50 de miliarde de lei vechi, fonduri pe care autoritățile locale speră să le poată acoperi,m în viitorul apropiat.

Clopote de lux, cu GPS
Impresionanta construcție va beneficia de 7 clopote, turnate la celebra fabrică austriacă Grassmayr. Cel mai mare dintre ele atinge o greutate de 2,5 tone, iar cel mai mic, în jur de 100 de kilograme. După montarea clopotelor, sunetele acestora vor fi supravegheate de un computer cu receptor GPS, pentru a asigura precizia și calitatea acționării.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite