Turnu Severin: Clopotele cu GPS, de 300.000 de euro, au fost sfințite la Catedrala din Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi sunt finalizate din vara lui 2009, abia acum autorităţile locale au reuşit să plătească clopotele, care au ajuns, în cele din urmă, în curtea Catedralei.

Cele şapte clopote au fost aduse din Austria, de la fabrica Grassmayr şi au costat circa 1,2 milioane de lei. Austriecii care au construit clopotele au o tradiţie de peste 400 de ani şi un prestigiu uriaş în Europa.

Cel mai mare dintre clopote are 2,5 de tone, iar cel mai mic, în jur de 100 de kilograme. În afara clopotelor, catedrala din Severin a mai primit şi un carillon, adică un ansamblu de clopote care pot cânta la comandă, prin GPS sau acţionare automată.

Aşezate în curtea aflată în construcţie a catedralei, clopotele au fost sfinţite în cadrul unei slujbe condusă de părintele episcop Nicodim. La eveniment au participat clerici, autorităţi locale şi chiar câţiva credincioşi, care aşteptau de multă vreme venirea clopotelor.

“Sunt foarte bucuros că au venit clopotele, poate le vom auzi cântând de Paşte, la slujbă. Oricum, e o mare realizare pentru catedrala din oraşul nostru”, ne-a spus Emil Vargu, unul din credincioşii veniţi la slujbă.

Piatra de temelie a Catedralei a fost pusă în anul 1994, iar lucrările propriu-zise au început un an mai târziu. Lucrările au stagnat şi au fost sistate în mai multe rânduri, din cauza lipsei de bani.

De-a lungul timpului, fondurile necesare pentru reluarea lucrărilor au fost asigurate de către sponsori, autorităţi sau chiar de donaţiile credincioşilor. Acum , construcţia catedralalei a intrat pe un făgaş bun, însă tot mai are nevoie de circa 4 milioane de lei, pentru a fi gata în întregime.

Citește ce spune părintele episcop Nicodim despre clopote, în Adevărul de Seară Severin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite