Turnu Severin: Claudiu Nicolicescu Şef de promoţie, conferenţiar în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este asistent în cadrul Facultăţii de Inginerie pe care a absolvit-o. Şi-a finalizat teza de doctorat şi se pregăteşte să înceapă o carieră de profesor universitar.

Este unul dintre tinerii care ştiu ce vor de la viaţă. După liceu, s-a gândit să încerce să urmeze cursurile unei facultăţi tehnice. A ales Facultatea de Ingineria şi Managementul Proceselor Tehnologice, din oraşul natal. Acum, Claudiu este asistent în cadrul acestei facultăţi, şi-a finalizat lucrarea de doctorat şi ţinteşte cariera de profesor. „Sincer, ca orice tânăr, nu te aştepţi ca domeniul pe care îl studiezi în facultate să fie neapărat şi cel în jurul căruia îţi vei construi o carieră. Cu toate astea, mie a început să îmi placă încă de la începutul facultăţii şi chiar am devenit pasionat. Este şi motivul pentru care am urmat studiile de doctorat“, ne spune Claudiu.

Actualul asistent universitar susţine că nu şi-a plănuit cariera şi spune că destinul a făcut ca el să predea în facultatea pe care a absolvit-o. „Eram mic, cred că în şcoala generală, când un prieten de familie îmi zicea «dom’ profesor». Se pare că profeţia lui s-a împlinit. În copilărie nu m-am gândit că o să fiu cadru didactic, dar apoi mi-am dorit foarte mult acest lucru, iar destinul a făcut ca acest vis să devină realitate“, ne spune asistentul universitar.

Va merge la Congresul Mondial

Claudiu Nicolicescu a fost, la terminarea facultăţii, şef de promoţie. Se întâmpla în 2005, iar Claudiu a hotărât să devină doctorand. „Îmi place foarte mult ceea ce fac, mai ales că e un domeniu în care îţi vezi rezultatele muncii. Din activitatea ta iese ceva palpabil şi atunci e o mare satisfacţie personală. E foarte bine acum, pentru că avem şi aparatură de ultimă generaţie, extrem de utilă în activitatea de cercetare“, explică asistentul.
Pasiunea pentru tehnică l-a purtat în întreaga Europă, ultima destinaţie fiind Danemarca. „Anul acesta a avut loc Conferinţa internaţională de metalurgie a pulberilor, care s-a desfăşurat în Danemarca, la Copenhaga, şi la care am participat cu o lucrare ştiinţifică pe tema elaborării nanopulberilor compozite. Anul viitor voi participa şi la Congresul Mondial“, ne spune Claudiu Nicolicescu. Tânărul cadru didactic susţine atât activităţi de predare, cât şi de cercetare. „Îmi plac ambele activităţi pe care le susţin, atât cea didactică, cât şi cea de cercetare, dar sunt mai apropiat de cariera de profesor, este mai lângă sufletul meu. Oricum, în domeniul tehnic e foarte greu să faci doar predare şi ştiinţă la nivel teoretic. Trebuie, dacă vrei să fii competitiv, să ai şi o activitate ştiinţifică, susţinută. Lucrurile evoluează repede în ştiinţă“, ne spune Claudiu.

întrebări şi răspunsuri
Cum vedeţi viitorul acestui domeniu tehnic?
C.N.: Dacă nu există producţie, e foarte greu ca un viitor inginer, de pildă, să-şi găsească locul în societate şi în piaţa muncii.
Cum simţiţi interesul tinerilor pentru ştiinţă şi tehnică?
C.N.: Interes din partea celor mai tineri există, dar ei nu prea ştiu ce vor, cel puţin deocamdată. Ca profesor, trebuie să le captezi atenţia cu noutăţi, cu lucruri spectaculoase.

ce-i place
„Iubesc plimbările, ador biliardul. Apreciez oamenii serioşi, înţelegători şi care arată respect în relaţiile cu ceilalţi.“

ce nu-i place
„Nu suport să mint şi să fiu minţit. De asemenea, îi detest pe oamenii care nu se ţin de promisiuni. Niciodată nu las treburile neterminate.“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite