Turnu Severin: Certificatul energetic zdruncină piaţa imobiliară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din luna martie, nicio tranzacție de locuințe nu va fi posibilă fără certificatul energetic, emis de un auditor specializat. Proprietarii de apartamente nereabilitate din Severin sunt nemulţumiţi de măsura impusă de Guvern care le scade preţul locuinţelor, iar chiariaşii se plâng că vor avea mai mult de plată.

Hotărârea conform căreia niciun apartament nu va putea fi vândut fără certificat energetic va intra în vigoare începând cu luna martie a acestui an. Astfel, fiecare locuință va fi inspectată de un aditor specializat, care o va încadra în una din cele șapte clase energetice, de la A, la G. Clasarea se va face în funcție de eficiența energetică.

Asta înseamnă că un apartament care are puține pierderi de energie termică, va fi încadrat în clasele superioare, A, B sau C, în timp ce unul cu pierderi semnificative va fi clasat E, F sau G. Evident, apartamentele reabilitate termic vor fi încadrate într-o clasă energetică superioară, în comparație cu cele care au rămas în același stadiu, de zeci de ani.

„Un bloc reabilitat va avea o eficiență energetică, cu 30% mai mare decât unul nereabilitat. Această diferență se va observa în certificatul energetic, prin parametri care vor fi măsurați și obținuți de specialiști”, spune Ion Rodeanu, inspector Direcția Județeană de Control în Construcții Mehedinți.

Cei din blocurile nereabilitate sunt nemulțumiți
Clasa în care va fi încadrat fiecare apartament va influența prețul final al acestuia, lucru deloc agreeat de cei care dețin apartamente în blocurile nereabilitate termic. „Nu mi se pare corect. Și-așa stau cu apartamentul de 2 ani la vânzare și nu reușesc să-l dau, acum îmi va fi și mai greu. Voi fi nevoită să mai las și din preț și interesul va fi mai mic, fiind nereabilitat termic. Mi-e frică să nu rămân cu el în brațe”, ne-a spus Zenovia Postolache, o pensionară care și-a pus locuința la vânzare.

O altă problemă o reprezintă costurile acestei măsuri. „Vreau să închiriez un apartament și încerc să obțin un preț bun, iar măsura asta nu mă ajută deloc. Costurile vor fi mai mari și asta se va reflecta în preț”, ne-a spus Ionel Cârdău, student.

Apartamentele vor fi verificate cu strictețe
Auditorul autorizat va nota, în certificatul energetic, consumul electric și termic, înregistrat pe parcursul uni an, va inspecta pereții locuinței, va verifica ferestrele și sistemul de încălzire. Toate aceste acțiuni sunt întreprinse pentru a fi stabilite cu exactitate pierderile de energie electrică și termică din locuințe.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite