Turnu Severin: Cea mai mare fabrică de carton din Oltenia, vândută pe bucăți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de sindicat cere sprijinul autorităților pentru a stopa jaful

Combinatul de celuloză și hârtie CELROM din Severin este vândut bucată cu bucată.  Luni va începe demontarea căii ferate uzinale



Liderul sindicaliştilor de la Combinatul de Celuloză și Hârtie CELROM din Drobeta Turnu Severin, Gheorghe Talianu, a solicitat sprijinul  autorităţilor judeţului să se implice în stoparea jafului de la cea mai mare fabrică cu acest profil din Europa. Combinatul a intrat în insolvenţă în luna iunie 2009 la solicitarea unei bănci care avea recuperat o linie de credit.  Cu acordul celor patru lichidatori judiciari desemnați la combinat, s-a vândut o parte din fierul vechi pentru a se achita preavizele salariaților trimiși în șomaj.  Foștii salariați de aici nu se împacă însă cu ideea că s-a închis Celrom și că fabrica lor se vinde acum la bucată. O firmă din Vâlcea va începe de luni, 25 ianuarie, demontarea căii ferate. Este doar începutul. 

“Mai bine să-mi ia gâtul decât să-i las să ia calea ferată”


„O firmă din Vâlcea, Remaniu SRL, în contul unei datorii pe care o avea de recuperat de la CELROM de nici 5 miliarde de lei vechi, a obținut o hotărâre judecătorească definitivă în virtutea căreia va ridica 18 kilometri de cale ferată uzinală și o locomotivă funcțională. Nu înțeleg cum s-a putut da o astfel de hotărâre pentru că nu s-a făcut niciun fel de evaluare. În plus, cred că această firmă ar fi trebuit să obțină un acord din partea Ministerului Transportului. Este jaf la drumul mare, numai locomotiva valorează sute de milioane de lei, iar din valorificarea acesteia  și a căii ferate această firmă va obține de șapte ori mai mult. Luni mă duc împreună cu alți salariați și mă pun pe calea ferată. Mai bine să-mi ia gâtul decât să-i las să ia calea ferată”, ne-a declarat Gheorghe Talianu.

Acționarul majoritar este AVAS


Înglobat în datorii de peste 14 milioane de euro la diverși furnizori și fără sprijinul unui investitor, combinatul nu a mai găsit resursele necesare să se redreseze și, în toamna anului 2008, și-a închis porțile. Acţionarul majoritar la CELROM este AVAS, cu 51 la sută, urmat de Asociaţia Salariaţilor, cu 39 la sută, şi SIF Banat Crişana cu 10 la sută. CELROM  Severin a fost cea mai mare fabrică de carton ondulat din Oltenia. În perioada februarie-mai 1996 aici a avut loc cea mai lungă grevă din istoria sindicală românească.




Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite