Turnu Severin: Castrul şi termele romane, reconstruite cu 12 milioane euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muzeul Regiunii Porţile de Fier va deveni în trei ani reper turistic important. Cu 12 milioane de euro de la Uniunea Europeană, Consiliul Judeţean Mehedinţi va restaura clădirea şi situl arheologic din zonă.

Proiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţile de Fier poate demara.
Inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu naţional, clădirea va face obiectul unor lucrări ample, care îi vor împrospăta aspectul şi vor contribui la conservarea ei.

Muzeul adăposteşte exponate unice în lume, din domeniile ştiinţelor naturii, numismaticii sau artei populare. Curtea muzeului şi vestigiile aflate aici sunt vizate şi ele de proiectul de restaurare.

Amfiteatru cu vedere la Dunăre

Astfel, prin proiectul în valoare de 12 milioane de euro, finanţare nerambursabilă asigurată din fonduri europene, vor fi reconstituite parţial castrul roman Drobeta, termele romane şi piciorul podului lui Traian.



„Este un proiect ambiţios, foarte complex, de care era nevoie. Vom reabilita clădirea muzeului şi se vor reconstitui parţial vestigiile aflate în zonă. În acest moment se pregăteşte documentaţia, urmând ca, după organizarea licitaţiilor, să se înceapă lucrările“, ne-a spus Sorina Matacă, directorul Muzeului Regiunii Porţile de Fier.

Printre obiectivele pe care le vizează acest proiect de anvergură se numără şi construirea unui amfiteatru roman, cu vedere la Dunăre, unde se vor desfăşura spectacole de teatru sau alte activităţi culturale menite să pună în valoare încărcătura istorică a zonei.

În plus, va fi amenajat un turn belvedere pe faleza Dunării, de unde se va putea admira întregul sit arheologic din curtea muzeului.

Turnul va fi legat de sit printr-o pasarelă ce va trece pe deasupra căii ferate aflate în zonă. Potrivit termenelor de finalizare, în maxim trei ani Muzeul Regiunii Porţile de Fier va putea fi introdus în circuitul turistic, cu un potenţial mult mai ridicat decât în prezent.


image
Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite