Turnu Severin: Datornicii la CAS se pot trezi cu poprire pe conturile bancare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datornicii la CAS se pot trezi cu poprire pe conturile bancare. Pentru a recupera debitele, Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi a emis, de la începutul acestui an, nu mai puţin de 130 de titluri executorii.

Pentru a colecta contribuţia la fondul de sănătate, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mehedinţi a apelat la somaţii, popriri pe conturile bancare, dar şi la executări silite.

Pe baza informaţiilor primate de la ANAF, ca urmare a protocolului încheiat cu CNAS, 2.520 de persoane au primit, anul trecut, înştiinţări privind debitele restante la plata fondului naţional de sănătate. Funcţionarii au evitat astfel prescrierea datoriilor mai vechi de cinci ani. 

Totodată, cu sprijinul instituţiilor bancare, au fost înfiinţate 140 de popriri asupra disponibilităţilor bancare, în vederea recuperării debitelor evidenţiate în cele 893 de dosare de executare silită.

Pentru că măsura a dat roade anul trecut, veniturile colectate fiind  de 2952,88 mii lei, reprezentanţii CJAS Mehedinţi continuă să-şi recupereze banii tot prin popriri.

Jumătate din înştiinţări au fost contestate
Până acum, au fost emise circa 130 de titluri executorii împotriva celor care au uitat sau pur şi simplu nu au vrut să-şi plătească contribuţia la sănătate.

Funcţionarii susţin că acţionează, perfect legal, în baza unor legi. “Sunt nişte legi organice care coordonează tot acest sistem.

E codul de procedură fiscală care dă dreptul instituţiei să facă verificarea pe ultimii cinci ani şi tot aici se menţionează cum se face calculul cu dobânzile şi penalităţile aferente.

O altă lege este L 95/ 2006, legea sănătăţii privind reforma în domeniul sanitar”, ne-a spus Radu Barbu, purtătorul de cuvânt al CJAS Mehedinţi.

Aproape jumătate din contribuabilii care au primit înştiinţări le-au contestat. “Oamenii contestă faptul că nu ar trebui să plătească sau că nu au fost anunţaţi.

 În lege se spune clar, începând cu Constituţia României: necunoaşterea legii nu implică absolvirea de rigorile ei. Vina oarecum e împărţită”, a adăugat Radu Barbu. (Foto jos) 

image

Cota de contribuţii care trebuie plătită se calculează pe baza declaraţiilor pe care contribuabilul o depune la Finanţe.

Dacă persoana în cauză nu şi-a plătit contribuţia la sănătate, CJAS trimite decizia de impunere, înştiinţarea de plată, conform Codului Fiscal, după care, dacă în timp de 15 zile persoanele nu-şi plătesc această datorie sau nu fac contestaţii, se trece la etapa următoare: somaţia împreună cu titlul executoriu, poprirea şi executarea silită.

Pentru fiecare dintre etape există un termen prevăzut de lege, în care datornicul poate să-şi plătească restanţa. Cele mai mari sume le datorează unii avocaţi, notari sau executori judecătoreşti.

Ceea ce nu ştie foarte multă lume este faptul că în caz de deces al datornicului, se urmăresc succesorii pentru plata restanţelor.

De asemenea, în cazul executărilor silite la pensionarii care desfăşoară activităţi independente, se ia nu mai mult de o treime din pensie. 

image

129 dosare de executare au fost închise
În 2010, CJAS Mehedinţi a emis 8.894 de dispoziţii de încasare a contribuţiei la FNUASS, totalizând valoarea de 2.299.082 lei.

Din debitele restanţe, s-a recuperat suma de 412,95  mii lei, iar 129 dosare de executare au fost închise prin achitare integral.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite