Turnu Severin: Carnea de sarmale, mai ieftină în Serbia decât la noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trafic aglomerat în vama Porţile de Fier
Trafic aglomerat în vama Porţile de Fier

Tot mai mulţi severineni îşi fac cumpărăturile la vecinii sârbi. Produsele specifice Crăciunului se vând ca pâinea caldă peste graniţă.

În ciuda faptului că în Serbia Crăciunul se sărbătoreşte abia pe 7 ianuarie, comercianţii din ţara vecină s-au adaptat nevoilor clienţilor. Conştienţi de faptul că foarte mulţi români vin în Serbia pentru cumpărături, proprietarii de magazine s-au aprovizionat cu ornamente şi cadouri specifice sărbătorilor de iarnă. Tot mai mulţi severineni, care locuiesc la câteva zeci de kilometri de oraşele de peste graniţă, preferă magazinele sârbilor în detrimentul celor autohtone.

Preţurile mai bune, marfa proaspătă şi oferta bogată sunt doar câteva dintre argumentele severinenilor pentru a-şi face cumpărăturile în Serbia. În aceste zile, sute de oameni au bulversat traficul de la punctul de trecere a frontierei Porţile de Fier I, în goana după reducerile sârbilor.

Preţuri mai mici, magazine pline de clienţi

În ultimele 24 de ore, 2.500 de oameni au tranzitat vama Porţile de Fier 1. Foarte mulţi dintre ei s-au trezit la primele ore ale dimineţii pentru a trece graniţa şi a-şi face ultimele cumpărături pentru Crăciun. „Vin de la Kladovo, am dat o raită prin magazine pentru nişte cumpărături şi acum mă întorc acasă. Îmi place că sunt foarte multe produse, ai de unde alege, dar cel mai important e faptul că preţurile sunt mult mai bune decât la noi. Mi-am cumpărat carne tocată, mezeluri, ouă şi ingrediente pentru prăjituri. Mi-a dat nevastă-mea listă azi-dimineaţă şi eu am respectat-o”, ne-a spus Dorinel Ciută, un inginer de 45 de ani, plecat la cumpărături în Serbia. Cele mai frecventate localităţi din apropierea Severinului sunt Kladovo, situat la 12 kilometri, şi Negotin, aflat la 57 de kilometri. Datorită românilor care vin aici periodic pentru cumpărături, aceste oraşe au devenit adevărate târguri.

Sârbii, vânzători înnăscuţi

Pieţe imense, preţuri mici şi comercianţi care vorbesc limba română sunt câteva dintre elementele indispensabile unei afaceri. „Cred că sârbii ştiu foarte bine să-şi vândă marfa. Au carne proaspătă, au patiserii care te îmbie. Totul la ei e de modă veche şi asta mă atrage pe mine. În plus, preţurile sunt într-adevăr mai mici”, ne spune şi Ionel Tudoran, un alt severinean care şi-a umplut portbagajul maşinii în Serbia. Pentru că nu pot cumpăra cu moneda europeană, românii schimbă banii în dinari, la o paritate de 1 euro pentru 90 de dinari sârbeşti.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite