Turnu Severin: Carmen Tocaiu, profesoara care descoperă talente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Tocaiu
Carmen Tocaiu

Dragostea pentru pian i-a garantat reuşita profesională. De trei decenii, Carmen Tocaiu îndrumă tineri cu potenţial artistic spre cariere muzicale de succes.

Carmen Tocaiu este o fire pasionată de ceea ce face. Cântă la vioară de la vârsta de 5 ani, dar ulterior a trecut la pian, devenind o profesoară foarte apreciată. Are o experienţă de peste 30 de ani în şlefuirea tinerelor talente, pe care le-a îndrumat spre cariere de succes în muzică. „La vârsta de 5 ani, părinţii m-au dat la o grupă pregătitoare la şcoala de muzică. Observând calităţile muzicale de care dispuneam, profesorii mei au insistat pe lângă părinţi să mă trimită la liceul de muzică din Timişoara, întrucât la acea vreme nu exista un astfel de liceu în Severin“, spune profesoara.

La Conservator a schimbat vioara cu pianul

După multe tratative, părinţii au fost de acord şi aşa a ajuns să urmeze cursurile liceului timişorean. „Cel care mi-a convins părinţii şi omul care mi-a insuflat această pasiune pentru muzică este profesorul Racoveanu“, îşi aminteşte Carmen Tocaiu. A studiat vioara, însă la Conservator a trecut la pian şi a fost o alegere reuşită.
„Deşi am studiat vioara în gimnaziu şi în liceu, severitatea excesivă a profesorului meu la acest instrument m-a făcut să aleg pianul. Atunci mi-am dat seama că profesorul greşeşte îndepărtându-şi elevii. Şi eu sunt considerată un profesor mai sever, dar la orele mele elevii vin cu plăcere. Profesorul are puterea să-l facă pe elev să treacă peste momentele grele şi să meargă mai departe cu succes. Mă bucur mult când foşti elevi ai mei, care nu mai sunt acum în oraş, vin în vacanţe, mă vizitează şi îmi cer sfaturi“, ne spune Carmen Tocaiu.
Este profesoară de muzică din 1976, mai întâi la şcoala de muzică, apoi la Liceul de arte Ştefan Paulian. Din 2006  este şi director adjunct al liceului. Cu toate astea, se simte mai apropiată de munca de dascăl.
„Îmi place ceea ce fac şi nu cred că aş fi putut face altceva în carieră. Lucrând la clasă, nu obosesc niciodată, pentru că tot ceea ce fac este din pasiune. Ca director adjunct este însă mai greu, e o muncă solicitantă“, spune Carmen.

Se mândreşte cu elevii săi

Admisă la Conservator pe un loc onorabil şi terminând ca şefă de promoţie, Carmen Tocaiu a devenit o profesoară de succes.
„Am pregătit  elevi foarte buni, atât pentru olimpiade, cât şi pentru concursuri naţionale şi internaţionale. Mulţi dintre elevii formaţi de mine sunt acum studenţi la Conservator sau fac un master în străinătate. Un premiu foarte important este cel obţinut de un elev al meu, în urmă cu trei ani, la Concursul internaţional Orfeus, de la Târgu-Jiu, unde a luat locul doi“, încheie Carmen Tocaiu.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt compozitorii preferaţi?

C.T.: Întotdeauna pornesc de la Chopin, un romantic incurabil, care este preferatul meu. Ascult şi Beethoven, Mozart sau alţii, dar în funcţie de starea de spirit din fiecare moment al zilei.
Cum vedeţi interesul tinerilor pentru muzică, la momentul actual?
C.T.: Din păcate, interesul pentru muzica de calitate este în scădere. Nici părinţii nu prea mai sunt interesaţi să-şi îndrume copiii să înveţe un instrument. Este o activitate care necesită timp, bani şi o muncă titanică.

Ce-i place
„Muzica este pasiunea mea numărul unu. Apoi, nepoţica mea, Patricia. Îmi place să citesc, am o bibliotecă bogată şi sunt la curent cu tot ce apare nou în materie de literatură.“
Ce nu-i place
„Nu pot tolera minciuna, ipocrizia şi vorbitul pe la colţuri. Detest tot ceea ce înseamnă ocolişuri şi  intrigi.“

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite