Turnu Severin: Cariere în UE pentru agricultorii din judeţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şomerii mehedinţeni sunt interesaţi chiar şi de joburi temporare. foto: Corina Macavei
Şomerii mehedinţeni sunt interesaţi chiar şi de joburi temporare. foto: Corina Macavei

Peste 50 de mehedinţeni au fost deja selectaţi să lucreze în agricultură în străinătate. Rămâne doar să-i convingă pe angajatori că au şi experienţă.

În condiţiile în care se anunţă concedieri masive, mehedinţenii s-au reorientat către piaţa locurilor de muncă din afara graniţelor ţării. Aceştia se pot aştepta la un salariu de cel puţin 1.000 de euro, dar se pot câştiga şi sume mult mai mari, pe măsură ce creşte gradul de calificare al profesiilor solicitate.
În general, în această perioadă a anului, statele europene pun la dispoziţie, prin reţeaua EURES, locuri de muncă sezoniere în agricultură. Dacă în alte ţări aceste posturi sunt accesate cel mai des de elevi şi studenţi, şomerii mehedinţeni nu se dau la o parte de la joburi temporare.

Locuri de muncă în Danemarca

De la începutul anului, au fost selectate pentru a participa la interviul cu angajatorii 17 persoane pentru cules de căpşune în Spania şi 37, la cules de legume în Anglia. O altă ţară care caută muncitori români pentru recoltat căpşune şi mazăre este Danemarca, dar condiţiile sunt mult mai restrictive.
„În primul rând, trebuie să cunoască limba engleză şi să aibă o adresă de e-mail. Asta pentru că fiecare candidat trebuie să înregistreze on-line CV-ul în limba engleză,  pe site-ul oficial danez www.seasonalwork.dk, şi să înregistreze o adresă de e-mail validă, pe care ulterior va primi electronic contractul de muncă, în cazul în care a fost selectat de către angajatorii danezi. De asemenea, se mai cere experienţă în munca manuală şi rezistenţă la muncă fizică grea, întrucât cei care nu se încadrează sunt trimişi imediat acasă“, ne-a declarat Sorin Marinescu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Mehedinţi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite