Turnu Severin: Campania de vaccinare anti-HPV a eșuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Mehedinți, campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin a eșuat lamentabil. Doar 119 de fete cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani au fost vaccinate. Părinții se tem de efecte secundare și nu își dau acordul pentru vaccin.

Spoturi, campanii de presă, ședințe de informare. Toate eforturile autorităților medicale de a aduce la cunoștință părinților, faptul că vaccinul împotriva HPV este unul necesar, au fost în zadar.

Programul s-a soldat cu un eșec, fiind vaccinate numai 119 fete, la nivelul întregului județ. „Din cele 60 de fete de clasele a 6-a și a 7-a, una singură s-a vaccinat, cu acordul tutorelui legal. Noi am ținut ședințe de informare, am încercat să promovăm acest vaccin, am fost foarte expliciți în ceea ce privește efectele lui benefice, dar fără niciun rezultat”, a spus Claudia Ponea, medic cabinet școlar numărul 7.

Mai mult decât atât, la școala numărul 8, nicio fetiță nu a fost vaccinată. „Din cele 73 de fetițe înscrise la clasele a 6-a și a 7-a, niciuna nu a fost vaccinată împotriva HPV. Niciun părinte nu și-a dat acordul pentru administrarea vaccinului”, susține Liliana Burtea, medic cabinet școlar numărul 8.

Părinții se tem de efectele secundare
Deși au fost informați cu privire la vaccinul anti-HPV, părinții sunt mai degrabă sceptici. Majoritatea nu și-au dat acordul pentru ca fiicele lor să fie vaccinate, din cauza temerilor legate de potențialele efecte secundare. De asemenea, tutorii consideră că nu este nevoie ca fetițele să fie imunizate la o vârstă atât de fragedă.

„Nu am încredere. Prefer să nu mă leg la cap cu așa ceva, atâta timp cât fata mea nu cred că are nevoie de un astfel de vaccin. Poate când o să mai crească, da, dar la o vârstă atât de fragedă, sincer, mi se pare o prostie”, ne-a spus Valentina Costescu, mama unei fetițe de 12 ani.

Dozele de vaccin au rămas nefolosite
Direcția de Sănătate Publică(DSP) Mehedinți a achiziționat un număr de 1060 de doze de vaccin, dintre care au folosit numai 119, ceea ce înseamnă puțin peste 10%.

Astfel, peste 900 de doze de vaccin au rămas nefolosite, iar șansele ca unii părinți să se răzgândească sunt aproape nule. Cu toate astea, DSP Mehedinți ar putea extinde campania.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite