Turnu Severin: Brutăriile, măcinate de criză şi scumpiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Dincă face pâine de 13 ani, însă niciodată nu i-a fost mai greu ca acum
Constantin Dincă face pâine de 13 ani, însă niciodată nu i-a fost mai greu ca acum

Industria de panificaţie se clatină de aproape un an, în condiţiile în care preţul materiei prime creşte, iar vânzările scad pe zi ce trece. Pentru a scăpa de faliment, administratorul unei brutării din Severin se vede nevoit să concedieze 75% din angajaţi.

Constantin Dincă şi-a deschis o brutărie în 1997. A început cu câţiva angajaţi, apoi afacerea s-a dezvoltat, astfel că a ajuns să aibă, încet-încet, opt, zece şi chiar 30 de salariaţi în 2005.

Declinul a început odată cu introducerea taxei forfetare şi falimentul micilor magazine care îi vândeau pâinea. S-au adăugat apoi majorarea preţurilor la materia primă, evaziunea de pe piaţa pâinii, dar şi repetatele controale de la stat.

Acum are 21 de angajaţi dar, pentru a scăpa de faliment, va trebui să mai concedieze vreo 15.

“În urmă cu vreo patru luni, ne gândeam să dezvoltăm afacerea şi să mai angajăm vreo cinci, şase oameni, dar acum am ajuns în situaţia de a face reduceri masive de personal.

Preţul materiei prime, adică a făinii, s-a scumpit cu 200% faţă de acum şase luni.

Se fac, chipurile, controale, dar de fapt nu controalele astea abuzive şi repetate rezolvă problema. Trebuie puse lucrurile în ordine”, spune Constantin Dincă, administratorul brutăriei din cartierul Tabaci din Severin şi, totodată, preşedintele Asociaţiei brutarilor „Pan Drobeta”.   

Angajaţii se tem de concediere
După 13 ani de producţie, omul se află în pragul falimentului, dacă nu va concedia aproape 75% din angajaţi. E pus, practic, să aleagă: ori afacerea lui, ori angajaţii.

A decis. Deşi îi pare rău, că va trimite acasă oameni cu care lucrează de ani buni, cei mai vechi muncind, în firmă, chiar şi de 14 ani.

„Lucrez în această firmă de trei ani. De când se tot scumpeşte făina, a început să scadă şi vânzarea. S-a anunţat că de la 1 ianuarie se restructurează posturile.

Ne e tare frică, pentru că nu ştim unde ne mai găsim un alt loc de muncă. Eu am învăţat meseria asta aici. Sper să nu fiu eu dată afară”, ne-a spus Constantina Răduţă.

Amăgit de controalele făcute de stat
Situaţia este dramatică în panificaţie, susţine Constantin Dincă, iar una din cele mai mari probleme o reprezintă, pentru el, controalele primite în ultimii ani care l-au sufocat.

“În trei ani, am avut vreo 70 de controale. Cel mai des şi cel mai abuziv vine ITM-ul”, adaugă Constantin Dincă. Amăgit fiind de ultimele controale primite în luna octombrie, bărbatul s-a adresat Inspecţiei Muncii Bucureşti şi ministrului Muncii.

Răspunsul venit de la Bucureşti, conform căruia “afirmaţiile dvs. în sensul că nu vă puteţi desfăşura activitatea datorită unor controale “repetate şi abuzive” sunt exagerate”, l-au nemulţumit pe brutar, astfel că a făcut plângere penală împotriva inspectorilor care au efectuat ultimul control.

30% din brutării, închise într-un an
În ultimele 12 luni, în Mehedinţi s-au închis circa 30% din brutării, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi. Astfel, din cele 80 de brutării existente în urmă cu cinci ani, mai sunt vreo 54, cele mai multe desfiinţându-se în ultimul an.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite