Turnu Severin: Brutăriile, lovite de criză şi impozite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Industria de panificaţie din Mehedinţi se clatină de aproape un an, în condiţiile în care vânzările au scăzut, iar micii comercianţi au dat faliment. O treime din brutăriile severinene au fost închise în ultimul an, iar aplicarea taxei forfetare a dus la concedieri.

Severineanul Constantin Dincă şi-a deschis o brutărie în `97. A început cu câţiva angajaţi, apoi afacerea s-a dezvoltat, astfel că a ajuns să aibă, încet-încet, opt, zece şi chiar 30 de salariaţi prin anii 2004- 2005.

Apoi, a început declinul, iar acum a rămas cu 17 oameni. Cel mai greu moment a fost odată cu introducerea taxei forfetare, când administratorul brutăriei a fost nevoit să dea afară patru oameni, pentru că nu mai putea suporta cheltuielile.

“Regresul în panificaţie a început în momentul introducerii taxei forfetare. După o lună, am constatat că nu se poate suporta şi prima măsură a fost să trimitem patru oameni în şomaj.

A urmat apoi falimentul micilor magazine sau marketurilor din municipiu, cărora noi le vindeam pâine şi astfel am rămas cu banii neîncasaţi”, ne spune Constantin Dincă, proprietarul brutăriei din cartierul Tabaci din Severin şi totodată preşedintele Asociaţiei brutarilor „Pan Drobeta”.   

30% din brutării, închise într-un an

În ultimele 12 luni, în Severin s-au închis circa 30% din brutării, iar situaţia s-ar putea înrăutăţi în condiţiile în care TVA-ul s-ar mări şi în acest sector.

„Creşterea TVA-ului înseamnă dezastru, în sensul că opresc activitatea, nu altceva”, adaugă Constantin Dincă, subliniind faptul că producţia şi vânzările în acest sector sunt la pământ.

„În fiecare vară, creşteau vânzările, pentru că lumea iese la câmp şi nu mai are timp să-şi facă pâine acasă. Acum, a scăzut, pentru că oamenii nu mai au bani.

Şi mai mult decât atât, dacă până acum se cerea pâine caldă, acum suntem întrebaţi: aveti de ieri?! Pentru că pâinea caldă se mânăncă într-o cantitate mai mare”, spune producătorul. 

Chiar şi fără mărirea TVA-ului, producătorii din panificaţie susţin că activitatea le este afectată de restul costurilor de producţie, respectiv combustibil, energie sau materie primă.

În opinia lor, propunerea Rompan-ului de a taxa invers pâinea i-ar putea salva. „Asta ar însemna să reducă evaziunea la maxim şi oamenii care lucrează în industria de panificaţie ar fi siguri că-şi iau un salariu la timp şi cum trebuie”, conchide Constantin Dincă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite