Turnu Severin: Bilanţ/ Bişniţarii de ţigări scapă de criză cu tutun sârbesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În numai câteva luni, peste 370.000 de pachete de ţigări de contrabandă, aduse din Serbia şi nu numai, au fost confiscate de poliţiştii de frontieră din Mehedinţi. Deşi duty free-urile nu comercializează ţigări, acest lucru nu este un impediment pentru cei care vor să câştige bani repede şi uşor.

Deşi criza a afectat majoritatea domeniilor de activitate de pretutindeni, traficanţii de ţigări nu au renunţat la contrabandă. Cu toate că duty-free-urile din cadrul Vămii Porţile de Fier I nu mai comercializează decât două pachete de ţigări de persoană, cât prevede legea, contrabandiştii găsesc medode pentru a-şi spori veniturile.

Nici controalele înăsprite ale poliţiştilor de frontieră nu par să îi oprească din activitate. Ca urmare, în decurs de câteva luni, conform unei statistici a Poliţiei de Frontieră, numărul pachetelor de ţigări confiscate a crescut cu 10 procente, adică aproape 38.000, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Criza i-a înmulţit

„Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul pachetelor de ţigări confiscate de poliţiştii de frontieră a crescut cu 10 la sută. S-au înmulţit cazurile de contrabandă în zona de competenţă a inspectoratului, numărul pachetelor de ţigări netimbrate confiscate depăşind cantitatea de 373.792 pachete de ţigări“, declară Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi. Tot în opinia acestuia, principalul motiv pentru care traficanţii nu renunţă la contrabandă este criza cu care ne confruntăm.

Una din capturile importante a avut loc chiar acum două săptămâni, când unei persoane cu cetăţenie română care venea dinspre Timişoara i-au fost confiscate 10.000 de pachete de ţigări. Printre ţările de provenienţă a tutunului se numără Serbia. Preţul unui cartuş de ţigări la sârbi poate varia între 5 şi 12 euro. Bişnitaţii severineni îl comercializează cu un adaos de 150 la sută sau chiar mai mult, în funcţie de marca de ţigarete.

Ca urmare, un cartuş de tutun este achiziţionat la vecini cu aproximativ 10 euro şi vândut la colţ de stradă cu mai mult de 20. Cu toate acestea, severinenii prefera achiziţionarea de la traficanţi, motivând că sunt mai ieftine decât în magazin. „Cu accizele astea nu ne mai permitem să fumăm din magazin, poate doar la ocazii deosebite. Ce-i drept, sunt extrem de scumpe la colţ, dar la un număr de 10 pachete mai cumpăr unul sau o pâine, tot e mai convenabil“, ne spune Babalâc Dorin.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite