Turnu Severin: Bani pentru lapte de vacă şi produse ecologice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii din zonele defavorizate mai pot depune cereri pentru ajutorul FEGA, până la 21 ianuarie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) Mehedinţi  anunţă că a demarat a treia etapă de depunere a cererilor de plată, pentru două tipuri de ajutoare financiare acordate fermierilor.

Este vorba de bani europeni pentru “Ajutorul specific acordat pentru producătorii de lapte de vacă din zonele defavorizate” şi pentru “Ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică”, beneficiarii eligibili urmând a accesa scheme de plată finanţate de Fondul European de Garantare. 

Pentru judeţul Mehedinţi este pentru prima dată când femierii beneficiază de un astfel de ajutor.

În această etapă de depunere pot solicita ajutorul specific atât persoanele fizice cât şi persoanele juridice care nu au solicitat ajutorul specific în prima sau a doua etapă de depunere.

Fermierii mai au la dispoziţie doar 11 zile să depună cererile pentru ajutorul acordat producătorilor de lapte de vacă din zonele defavorizate precum şi cei care practică agricultura ecologică.

La APIA Mehdinţi au fost depuse până în prezent 64 de cereri. “Practic este ultima etapă de depunere a cererilor de subvenţii din zonele defavorizate. Până în momentul de faţă au fost depuse 64 de cereri” ne-a spus Miluş Paraschiv purtător de cuvânt APIA Mehedinţi.

Cu toate că nu mulţi ştiu despre acest program, fermierii mehedinţeni se declară mulţumiţi vizavi de această iniţiativă, reprezentând pentru ei un real sprijin financiar.

“Este o decizie bună în ceea ce ne priveşte pe noi cei de la ţară care nu avem sufiecinte resurse. Nu am ştiut nimic de acest ajutor, în cursul acestei săptămâni am să merg să văd dacă îndeplinesc condiţiile de încadrare în acest program. Cred că de acest ajutor ar trebui să beneficieze toţi fermierii nu doar cei din zonele defavorizate” ne-a spus Tomică Julea.

Ajutorul specific pe cap de vacă de lapte este de 250 euro/animal şi se calculează prin raportarea plafonului de 22,447 milioane euro aferent acestei forme de sprijin la numărul de animale eligibile.

În ceea ce priveşte culturile ecologice, plafonul maxim de care poate beneficia România este de 3,09 milioane de euro.

Pentru a beneficia de acest sprijin financiar producătorii de lapte trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.

Ca urmare, beneficiarii trebuie să deţină cotă de lapte pentru livrări şi vânzări dircte, iar efectivul de vaci de lapte pentru care solicită ajutor financiar să fie înscris în Registrul Naşional al Exploataţiilor.

Totodată, efectivul pentru care se solicit ajutor specific annual trebuie menţinut în exploataţie pe perioada derulării schemei.



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite