Turnu Severin: Băncile, ameninţate cu amenzi de 80.000 lei şi cu suspendarea activităţii de creditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băncile au la dispoziţie 15 zile pentru a se conforma măsurilor impuse de Protecţia Consumatorilor. În caz contrar, fiecare zi de întârziere le va costa 80.000 lei.

În urma unui control încheiat săptămâna trecută, toate cele nouă unităţi bancare verificate de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor Mehedinţi au avut abateri.

Valoarea amenzilor depăşeşte 3 miliarde lei vechi, iar principala neregulă constatată a fost comisionul de risc încasat sub o altă denumire. “La toate au fost nereguli.

Dar nu valoarea amenzilor este importantă, ci măsurile pe care trebuie să le ia. Marea majoritate a neregulilor se referă la comisioanele încasate abuziv.

De exemplu: au luat comision de risc şi l-au adunat cu comisionul de administrare, numind noul comision, “comision de administrare”. Atâta timp cât ordonanţa va fi în vigoare, nu facem decât să respectăm legea”, ne-a spus Ionuţ Sibinescu, şeful OJPC Mehedinţi.

Mai mult decât atât, băncile sunt ameninţate că, în cazul în care nu se conformează ca în termen de 15 zile să respecte măsurile impuse, vor fi sancţionate zilnic cu 80.000 lei.

Şi nu numai. Putem propune către ANPC chiar şi suspendarea activităţii de creditare pe o anumită perioadă”, adaugă şeful OJPC Mehedinţi. 

Inspectorii nu dau deloc înapoi
Până acum, la OJPC Mehedinţi, au fost depuse aproape 1000 de sesizări împotriva băncilor. Pe lângă acestea, în baza Legii 193 privind clauzele abuzive din contracte, au fost trimise în instanţă 200 de reclamaţii.

48 de reclamanţi au fost deja despăgubiţi în ceea ce priveşte comisionul de risc cu peste 100.000 lei.

“Cu toate presiunile făcute, atât din partea lor, cât şi a Fondului Monetar, dar şi din alte direcţii numai de ele ştiute, deocamdată Ordonanţa este în vigoare, iar măsurile pe care le aplică Protecţia Consumatorilor trebuie aplicate numaidecât”, conchide Ionuţ Sibinescu, hotărât fiind să nu se abată niciun pas de la prevederile Ordonanţei 50 care, potrivit acestuia, trebuie aplicate şi nu înţelese de bănci după bunul plac şi în detrimentul consumatorilor.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite