Turnu Severin: Au dus cultura lângă groapa de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţile se aflau în stare bună
Cărţile se aflau în stare bună

Sute de cărţi în stare bună au fost aruncate de persoane necunoscute într-o râpă, la zece kilometri de oraş. Volumele purtau ştampila Clubului Patria, făcând parte din fondul Bibliotecii Sindicatului Şantierului Naval. Ele ar fi devenit inutilizabile din cauza unei ciuperci, apărute după o inundaţie.

„Ai carte, ai parte!“ este proverbul pe care l-au uitat mulţi în noua eră a tehnologiei. Internetul, televizorul şi radioul au căpătat acum importanţa avută până nu demult de cartea tipărită.

 Sute de cărţi de belestristică au fost aruncate, zilele acestea, de către o persoană necunoscută în imediata apropiere a gropii ecologice de gunoi a oraşului.

În vreme ce unele biblioteci sau chiar şcolile şi liceele din judeţ ar fi putut beneficia de ele, opera semnate de cunoscuţi autori francezi, englezi şi români zac aruncate într-o râpă la aproximativ 10 kilometri de Severin.

Cărţile se află în stare bună, excepţie făcând câteva exemplare udate de rouă sau rupte în momentul basculării. Toate volumele poartă ştampila „Clubului Patria“ şi au o vechime de aproximativ 40 - 50 de ani.

„Nu îi putem împiedica să arunce gunoiul acolo“

Întrebat despre acest incident, directorul firmei de salubrizare a oraşului a declarat că terenul respective nu se află pe proprietatea firmei, iar depozitarea gunoaielor în groapa ecologică nu se poate face decât după un control riguros al maşinilor cu care sunt aduse.

„Acel loc nu se află pe domeniul nostru. Noi nu ştim nimic despre asta. În groapa ecologică de gunoi se depozitează doar resturi menajere şi material nereciclabile. În plus, noi controlăm foarte strict tot ceea ce întră în incintă“, a declarat directorul firmei de salubrizare a Severinului, Mirel Damian.

La faţa locului, unul dintre angajaţii firmei ne-a relatat că nu este prima dată când se confruntă cu astfel de cazuri.

„Se întâmplă des ca oamenii să arunce gunoaie în locul acela. Noi am anunţat şi Garda de Mediu, dar, dacă nu i-a prins nimeni, nu avem ce să le facem. Nu e bine, dar nu îi putem împiedica“, ne-a spus angajatul, care ne-a arătat drumul spre mormanul de cărţi.

„Dacă au ştampila respectivă, atunci într-adevăr aceste cărţi au aparţinut Bibliotecii Sindicatului Şantierului Naval. Din câte am înţeles, ele ar fi avut microbe şi nu mai puteau fi folosite“, ne-a declarat Constantin Screciu, preşedintele Filialei Mehedinţi a CNSLR Frăţia, la care sunt afiliaţi sindicaliştii navali.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite