Turnu Severin: Aproape jumătate din dosarele supuse teledetecţiei au fost contestate în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Vlădaia s-au plâns prefectului că nu şi-au primit subvenţiile de la APIA
Sătenii din Vlădaia s-au plâns prefectului că nu şi-au primit subvenţiile de la APIA

Prefectul Ion Mîţu anunţă control la APIA Mehedinţi. El susţine că are nenumărate sesizări din partea agricultorilor care nu şi-au primit subvenţiile pentru terenurile cultivate.

“Asaltat” de reclamaţii din partea agricultorilor din judeţ, cu privire la metoda teledetecţiei, prefectul Ion Mîţu a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că va purta o discuţie cu conducerea APIA şi chiar va dispune un control.

“Nu se poate ca sute, poate chiar mii de hectare, care până ieri existau să se evapore brusc. În acest moment se fac verificări la APIA.

Aştept şi un raport detaliat în legătură cu această situaţie şi voi lua măsuri, pentru că nu se poate ca un teren pentru care s-a primit subvenţie până acum, şi care există fizic, să nu fie detectat din avion de această teledetecţie folosită de APIA”, a spus Ion Mîţu.

Cele mai multe reclamaţii adresate prefectului vin din partea celor care au suprafeţe mici de teren. Printre ei, şi sătenii din Vlădaia, care sunt nemulţumiţi că nu mai primesc subvenţia pentru suprafeţele cultivate.

“Am primit o avalanşă de reclamaţii din tot judeţul la adresa Agenţiei de Plăţi şi Interveţie pentru Agricultură. Oamenii reclamă că după ce terenurile au fost verificate prin metoda teledetecţiei nu au mai primit subvenţia pe suprafeţele cultivate.

Voi purta o discuţie cu conducerea APIA şi chiar voi trimite un control, pentru că sunt prea multe reclamaţii venite din tot judeţul, în legătură cu această metodă a teledetecţiei”, a adăugat prefectul Ion Mîţu.

Fermierii nu au ştiut să-şi identifice terenurile

Teledetecţia s-a făcut, pentru prima dată, anul trecut, Bucureştiul fiind cel care a selectat dosarele supuse controlului prin această metodă. În fapt, declaraţia şi hărţile din dosarul fermierului au fost scanate şi trimise firmei care a executat pentru APIA controlul (în cazul de faţă, fiind vorba de o firmă din Timişoara), aceasta din urmă filmând şi pozând exact locul indicat de fermier.

Reprezentanţii APIA Mehedinţi susţin că, în cazul celor care nu şi-au primit banii, vina aparţine exclusiv agricultorilor. “Considerăm că este vina, aproape în totalitate a fermierilor, pentru că nu s-au identificat corect pe blocul fizic şi în cadrul blocurilor fizice.

Obligaţia. exclusiv a fermierului. este să se poziţioneze, când îşi depune dosarul de finanţare, respectiv să-şi facă o schiţă pe hărţile puse la dispoziţie de către funcţionarii APIA.

Dacă fermierul nu ştie locaţia parcelei, este vina numai a lui”, ne-a spus Miluş Paraschivu, purtătorul de cuvânt al APIA Mehedinţi. 

Aproape jumătate din dosare au fost contestate
În 2009, au fost depuse 32.305 cereri de plată, din care 255 au fost depuse de fermierii care deţin în folosinţă o suprafaţă agricolă mai mare de 50 hectare.

Din numărul total al cererilor de plată, un număr de 8962 de dosare au fost controlate prin metoda teledetecţiei, inclusiv 70 de mari fermieri, care datorită erorilor constate au fost penalizaţi în totalitate sau în parte. 

Aproape 4000 de fermieri au depus contestaţii la această metodă, jumătate primind răspuns favorabil. Restul dosarelor sunt reanalizate şi acum.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite