Turnu Severin: Andrei Ştefan, elevul care vrea să schimbe România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este medalizat cu bronz la olimpiada naţională de matematică, participă în diferite proiecte de voluntariat în ţară, dar şi peste hotare, iar de curând reprezintă şi interesele elevilor din Colegiul Naţional „Traian”.

Face parte dintr-o generaţie în care, dacă te ţii de treabă, ajungi acolo unde îţi propui. Are chiar şi concurenţă, pentru că învaţă, încă din gimnaziu, într-o instituţie renumită deja pentru formarea elitelor şcolii româneşti, iar spiritul de competiţie îl determină să-şi dorească să fie din ce în ce mai bun.

Pe lângă distinse note la olimpiade, dar şi concursuri naţionale şi internaţionale, elevii de aici ajung să fie doriţi de universităţi de prestigiu din Europa şi nu numai.

Este ceea ce îşi doreşte şi Andrei Ştefan, pasionat fiind de economie şi de matematică. „Sper din tot sufletul să reuşesc să plec afară, să studiez la o facultate de prestigiu din Anglia, pentru că e mai aproape şi pot să mă revin acasă des ca să-mi văd familia.

Desigur, printr-o bursă, pentru că altfel e greu, nu am suportul financiar necesar”, mărturiseşte tânărul.

"Dacă te uiţi pe stradă, vei foarte multă lume tristă"

Dintr-o lume aproape perfectă, pare greu să mai răzbată gândul către România. Şi totuşi, acest tânăr se gândeşte să revină aici după finalizarea studiilor şi să contribuie, atât cât poate, la schimbarea în bine a ţării.

„Vreau să să mă întorc la un moment şi să schimb şi eu ceva. Eu gândesc în felul următor: dacă reuşesc să mă remarc acolo, o să mă întorc aici şi o să mă zbat.

Mi-ar plăcea să vin în ţara mea şi să văd că totul merge bine. La noi, dacă te uiţi pe stradă, vezi foarte multă lume tristă din pricina a ceea ce se întâmplă la nivel naţional.

În schimb, dincolo toată lumea e zâmbitoare. Sper că într-o zi o să fie şi la noi mult mai bine, să ştiu că sunt mândru că sunt român”, ne spune hotărât Andrei.
 

„Atâta timp cât am ambiţie, o să reuşesc alături de echipă”

CV-ul impresionant şi rezultatele şcolare de până acum l-au ajutat să-şi îndeplinească visul de a ajunge cât mai aproape de ceea ce şi-a propus.

Participă la olimpiade şi concursuri şcolare, naţionale şi internaţionale, încă din şcoala primară. A obţinut diverse premii la română sau engleză, iar în clasele a şaptea şi a opta a fost medaliat cu bronz la naţionala de matematică.

„Acest bronz m-a ajutat foarte mult. În primul rând, mi-a dat încredere în mine şi am început să cred în puterile mele. În liceu, m-am retras şi am început să mă axez pe engleză şi pe plecatul afară”, ne spune Andrei Ştefan (16 ani).

În ultimii doi ani, a participat în diferite proiecte de voluntariat în Anglia, respectiv la o şcoală de vară, dar şi la un program de leadership. Iar noua funcţie, pe care o deţine în cadrul liceului în care învaţă, îl determină pe Andrei să se remarce mai departe.

De două săptămâni, este preşedintele Consiliului Elevilor din Colegiul Naţional „Traian”. „Încă sunt nou în meserie. Nu ştiu chiar tot ce trebuie, dar, atâta timp cât am ambiţie, ştiu că o să reuşesc alături de echipă.

Mi-ar plăcea să introduc ceea ce am învăţat afară. Vreau să facem mai multe activităţi sportive, un club de leadership, dezbateri şi proiecte de voluntariat”, conchide Andrei Ştefan, noul preşedinte al Consiliului Elevilor din Colegiul Naţional „Traian”. 

Admiră oamenii cu personalitate

Cum e sistemul de învăţământ din Anglia faţă de al nostru?
A.Ş.: "Se bazează mai mult pe resurse umane. Este foarte important să înţelegem calităţile noastre de a comunica şi de a vorbi. În schimb, noi suntem învăţaţi să tocim. Vii acasă, reciţi o oră lecţia la istorie şi ai 10. „Felicitari!”".

Merită să fii olimpic, în ziua de azi, în România?
A.Ş.: "Merită, în primul rând pentru tine. Îţi demostrezi, ţie însuţi, că poţi. Nu trebuie să demonstrezi tuturor, pentru că la noi ştim cum e cu concurenţa. Nimeni nu ştie să piardă, nimeni nu ştie cum trebuie să câştigi şi cum trebuie să pierzi".

Ce-i place?
A.Ş.: "Admir oamenii cu personalitate. Cred că în România nu mai sunt mulţi din această categorie. Nu mă interesează în rest cum sunt, atâta timp cât sunt oameni cu personalitate şi de caracter. Îi apreciez pentru asta". 

Ce nu-i place?
A.Ş.: "Că sunt neserioşi. Mint câteodată, chiar şi în faţa televizorului, chiar şi în faţa a 22 milioane de oameni. Mint cu neruşinare şi asta deranjează. Poate pe unii dintre noi".

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite