Turnu Severin: Andrei Coptil, fost constructor, faimos ca pictor şi sculptor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Îndrăgostit de artă încă din copilărie, a ajuns acum, la 40 de ani, să aibă pete 500 de lucrări incluse în colecţtii particulare şi ale unor instituţii din ţară şi de peste hotare

Pasiunea pentru a arta şi-a descoperit-o la o vârstă fragedăl. În timp ce copii de vârsta lui se jucau el prefera să stea deoparte şi să deseneze.

„ Când aveam şapte ani, copii se jucau pe afară, iar eu mă urcam pe acoperişul casei cu un caiet mare şi-mi desenam stele preferate” ne spune Andrei.

Şi acum îşi aduce aminte cu nostalgie momentele când se plimba pe malul Someşului şi privea, toamna, dealul Bileagului cu explozia de culori tomnatice şi se întreba dacă va ajunge vreodată să-l picteze.

„Din fericire am ajuns ca la vârsta de 25 de ani să pictez dealul Bileagului, lucru pe care mi l-am dorit foarte tare, şi am reuşit să-l pictez în toate anotimpurile” ne povesteşte artistul.

Înainte de a se apuca serios de artă, Andrei a lucrat în construcţii timp de 12 ani. La început a lucrat pe perioada vacanţelor şi apoi după ce a terminat şcoala s-a angajat în acest domeniu pentru a-şi câştiga existenţa.

A renunţat la construcţii după ce a luat o pauză de două luni de muncă, pauză în care a luat hotărârea de face artă „ Am lucrat în construcţii din 1988 şi până în 1996 când am început să acord mai multă atenţie artei” ne mărturiseşte Andrei.

Un înpătimit al artei acesta a încercat să facă câte puţin din fiecare. S-a apucat pentru prima dată de pictură în 1996, primul său model fiind soţia sa, iar apoi în 1999 a întâlnit piatra şi în felul acesta s-a transformat într-un sculptor, a făcut modelaj, a turnat în bronz.

În momentul de faţă pasiuniile sale au devenit un mod de viaţă. „ Încerc să trăiesc şi să mă manifest, într-un fel sau altul, prin ceea ce fac” ne mărturiseşte artistul.
Andrei este un artist prolific, iar activitatea sa e impresionantă. La ediţia a VII-a a „Galelor Premiilor”, festival organizat de Centrul de Cultură Mehedinţi, i-a fost decernat premiul pentru sculptură.

Este cofondator al Taberei de craţie Rastok Negotin, dar şi membru de Onoare al Uniunii Artiştilor Plastici din Negotin, Serbia. A verisat mai multe expoziţii personale, atât în ţară, cât şi peste hotare.

Tablourile sale au fost pe simeze la Muzeul Satului din Sarkamen, în 1997, şi la Bibiloteca Naţională Negotin, un an mai târziu.

În 2007, a avut o expoziţie de sculptură şi pictură la Muzeul de Artă din Drobeta Turnu Severin. Lucrările lui Andrei Coptil au putut fi admirate şi la o serie întreagă de expoziţii de grup: în 1997 la Cafeneaua Artiştilor Negotin, în 1999 la Salonul de Iarnă al Uniunii Artiştilor Plastici din Negotin, în 2000 la Muzeul Literaturii române din Bucureşti, în 2001 la Palatul de Cultură din Drobeta Turnu Severin, iar în 2004 la „HQ Gallery” tot în municipiul Turnu Severin.

Ultima expoziţie la care a participat cu picturi şi sculpturi a fost cea de anul trecut de la Palatul Theodor Costescu din Severin.


ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:
Cum este viaţa de artist în România?

Viaţa de artist este frumoasă, dar este destul de greu să exişti ca şi artist în Romînia. Totuşi,cu  puţin noroc şi muncă reuşesti să realizezi ceea ce-ţi propui în artă.
Ce satisfacţii aveţi ca şi artist?
Fiecare lucrare este o satisfacţie a artistului. Eu încerc să mă desprind de ele, şi satisfacţia mea durează până ce termin lucrarea, apoi aceasta se transformă în obiect. Urmează un nou motiv de  satisfacţie atunci când încep următoarea lucrare.
Ce-i place?
Îmi plac oamenii, răutatea, bunătatea, dragostea, forma şi genul lor. Pot să spun că din ei trăiesc şi mă hrănesc spiritual. Ador felul cum fiecare om îşi croieşte drumul şi face diverse lucruri.

Ce nu-i place?
Nu ştiu dacă aş putea spune că nu-mi place ceva. Detest  minciuna, neserozitatea şi lipsa de respect pe care o au oamenii, unii faţă de alţii.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite