Turnu Severin: Anda Bureţea, juristă cu o carieră în televiziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a dorit dintotdeauna să lucreze în justiţie, fiind atrasă de corectitudine, dar a gustat şi succesul obţinut în presă.

Am întâlnit-o, pentru prima dată, în televiziunea locală cu vreo 13 ani în urmă. Primul lucru care m-a impresionat a fost zâmbetul şi vocea abia perceptibilă când am făcut cunostinţă.

Absolvise Facultatea de Drept din Bucureşti în timpurile “vechi” şi era de profesie jurist, dar nu s-a temut să păşească într-un domeniu nou după Revoluţie, necunoscut, interesant, dar, în acelaşi timp, foarte sever. A fost pentru ea ca o provocare.

“Am păşit în acest domeniu plină de entuziasm, dar şi de teamă. Cu toate acestea, nu m-am sfiit, deoarece eram dornică să cunosc, să ştiu şi altceva decât ce presupunea profesia de jurist”, ne spune Anda Bureţea.

A urcat repede scara ierarhică a cunoaşterii tuturor chichiţelor dintr-un trust de presă. A făcut de toate: secretariat, emisie, publicarea unor articole săptămânale sub numele de Ingrid, tehnoredactare şi  prezentarea zilnică a unor rubrici, direct pe «sticlă».

Între colectiv şi patronat

Legistă prin definiţie, prin natura zodiei (născută pe 11 ianuarie 1962), după câţiva ani de provocări pe tărâmul presei, patronul televiziunii i-a încredinţat funcţia de director. A acceptat, mai ales că, între timp, absolvise şi Facultatea de Management Craiova.

«În cei patru ani de manageriat, celelalte sarcini nu erau excluse. Eram liantul dintre colectiv şi patronat», adăugă Anda. Paşii şi destinul au dus-o însă într-o direcţie total opusă. Chemarea către profesia pentru care învăţase o facultate şi anume aceea de jurist.

Plecând din televiziune, Anda s-a încadrat pe postul de consilier juridic, post pe care şi azi îl ocupă, la o firmă de construcţii. „Nu sunt nici pe departe compatibile cele două, dar dacă ceva este făcut cu pricepere şi cu suflet, întotdeauna calitatea va fi un succes”, conchide Anda Bureţea.  

Care sunt calităţile unui bun manager?
A.B.: "O prima calitate este aceea de a face ca relaţia dintre manager şi colectiv să fie de prietenie şi nu de superioritate, de apropiere şi nicidecum de subordonare. Managerul trebuie să fie mereu deschis ideilor noi şi, nu în ultimul rând, munca să fie răsplătită conform gradului de implicare".

Care din funcţiile le care le-ai deţinut până acum ţi-a plăcut cel mai mult?  

A.B.: "Sincer, toate mi-au plăcut. Fiecare a avut un loc bine stabilit în sufletul meu. Activitatea din televiziune am făcut-o ca pe o provocare, cea din asigurări am făcut-o ca pe o completare a veniturilor, dar în care m-am implicat cu tot sufletul, iar ea de jurist, o fac ca pe ceva predestinat".  

Ce-i place?
A.B.: "Culoarea galben, omul inteligent şi omul sincer. Admir oamenii oneşti, educaţi şi mai ales inteligenţi, pentru a putea schimba cu ei păreri şi opinii. Îmi place să călătoresc şi munca pe care o fac. Nu în ultimul rănd, îmi place când lumea îmi spune că nu arăt vârsta pe care o am". 

Ce nu-i place?

A.B.: "Urăsc minciuna, ipocriţii şi vremea rea. Nu-mi place când oamenii mă rănesc, făcându-mă să sufăr".

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite