Turnu Severin: Ajutorul social primit pe nedrept trebuie returnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un control dispus de prefect a scos la iveală cum au primit bani persoane plecate din ţară sau care nu avea acest drept. Recordul îl bate Primăria Bălăciţa, unde inspectorii au cerut reevaluarea, din cauza neregulilor constatate la toate cele 106 dosare.

În urma unui control efectuat în 18 primării din Mehedinţi, opt au fost sancţionate pentru nereguli constatate la legea venitului minim garantat.

Este vorba despre comunele Prunişor, Floreşti, Breznita de Motru, Poroina Mare, Broşteni, Devesel, Corcova şi Bălăciţa. Pentru celelalte primării s-au făcut recomandări pentru remedierea deficienţelor, dar a fost dat şi un avertisment în cazul primăriei Hinova.

„Sancţiunile au fost aplicate, pentru netransmiterea raportului lunar către Agenţia pentru Prestaţii Sociale Mehedinţi, neefectuarea anchetelor sociale din şase în şase luni sau ori de câte ori este nevoie, precum şi pentru necomunicarea dispoziţiilor către beneficiar. Am găsit oameni plecaţi în străinătate şi care nu au adus la cunoştinţa primăriei acest lucru şi, de asemenea, oameni care primeau ajutor, dar în gospodăriile cărora am găsit tractoare care nu erau însă înregistrate”, ne-a precizat Ramona Ciovică, inspector în cadrul Corpului de control al prefectului. 

La Bălăciţa, prejudiciul e de cel puţin 100.000 lei

La Bălăciţa, inspectorii au cerut reevaluarea, din cauza neregulilor constate la toate cele 106 dosare. Corpul de control a descoperit dosare incomplete şi neverificate de către cei care au această misiune în comună.

Surprinzător, pentru ajutorul social acordat fără temei legal, primarul dă vina pe lipsa de personal. „S-au făcut şi verificări. Avem şi angajati puţini, foarte multe dosare. Angajatul cu ajutorul social se ocupă de foarte multe probleme şi are foarte, foarte mare volum de muncă”, ne-a spus Constantin Văduţi, primarul comunei Bălăciţa.

Prefectul e hotărât să sesizeze Parchetul în cazul în care prejudiciul nu va fi recuperat.  “Prejudiciul este de peste un milliard lei vechi până la această oră. Ce voi face?! Poliţia şi Parchetul, pentru abuz în serviciu primarului, pentru fals şi uz de fals”, spune prefectul Ion Mîţu.

Beneficiarii găsiţi în neregulă vor fi obligaţi să restituie banii primiţi necuvenit.
 
Sătenii se acuză reciproc 

Sătenii au auzit că din cauză că actele nu le sunt în regulă, pot rămâne fără bani.

Reacţia celor care îşi fac norma de muncă ... “De ce nu ne spune ce să aducem şi când să aducem, că eu am adus tot. Sunt singură şi ca să traiesc cu 300 mii lei vechi, nu pot. Alţii pleacă în Grecia sau Franţa şi iau banii colea”, ne spune tanti Ileana G. (57 ani), supărată că I s-ar lua şi puţinul pe care îl are. Din păcate, ajutorul social e aşteptat de unii localnici cu berea în faţă, la birtul din comună.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite