Turnu Severin: Adrian Marinaşi - Poliţistul campion naţional la judo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Marinasi
Adrian Marinasi

Reţeta de succes a unui sportiv de valoare este munca, seriozitatea şi ambiţia. Toate aceste calităţi se regăsesc la Adrian Marinaşi, campion la lupte libere şi judo.

La şase ani, păşea pentru prima dată, alături de fratele său mai mare, în sala de sport. A practicat înot timp de doi ani, apoi box şi atletism. Când a împlinit 11 ani, Adrian Marinaşi şi-a dat seama că cel mai mult îl atrag luptele libere. „Eram la box şi sala de lupte libere era deasupra celei de box. Când aveam timp liber. mă duceam să privesc şi aşa am început să îndrăgesc acest sport. Mi-a plăcut şi am rămas la lupte“, povesteşte Adrian Marinaşi.

După doi ani de antrenamente intense, Adrian a obţinut primele medalii la Campionatul Naţional de Copii de la Iaşi. A urcat atunci pe treapta a doua a podiumului şi, astfel, titlul de vicecampion naţional l-a încurajat şi i-a dat speranţe că va reuşi în acest sport. După acest campionat au urmat altele, unde sportivul s-a clasat întotdeauna pe primele trei locuri. În 2002, Adrian Marinaşi a reuşit performanţa de a obţine medalia de aur atât la campionatul naţional individual, cât şi la campionatul naţional şcolar (unde participă cluburile sportive şcolare). Aşa se face că Adrian a reuşit să strângă în câţiva ani o mulţime de medalii şi diplome. În perioada 2002-2004 a făcut parte din lotul olimpic de juniori al României.

A ales cariera de poliţist de frontieră

„În acest sport, ai doar satisfacţia sufletească că ai câştigat o competiţie, bani nu se câştigă. Totuşi, am mulţumirea că am vizitat câteva ţări din Europa, cum ar fi Italia, Bulgaria sau Turcia. Sportul de performanţă cere însă multe sacrificii“, spune Adrian Marinaşi. În 2004, de exemplu, atunci când colegii lui de la liceul sportiv erau în febra examenului de bacalaureat, Adrian era la Varna, unde participa la Campionatul European de Juniori. A dat bacul în toamnă fără probleme, iar anul viitor s-a înscris la Şcoala de Subofiţeri de Poliţie de Frontieră. La finele şcolii a fost repartizat în judeţul Caraş Severin, după care şi-a urmat părinţii în judeţul Mehedinţi, iar în prezent lucrează ca poliţist de frontieră la IJPF Mehedinţi.

Odată cu intrarea la şcoala de subofiţeri, Adrian Marinaşi a pus capăt carierei de sportiv în lupte libere. Programul încărcat şi milităros într-o astfel de instituţie şi-a spus cuvântul şi Adrian a înţeles că trebuie să-şi urmeze cariera pe care a ales-o. La poliţia de frontieră a descoperit însă judo-ul, o ramură de sport oarecum asemănătoare cu luptele libere. Astfel, la competiţiile organizate de MAI, el s-a clasat pe primul loc atât în anul 2008, cât şi în 2009.

ce-i place
Iubesc în primul rând sportul. Nu concep viaţa mea fără sport. Aşa m-am format ca om. Sportul are un rol educativ, te disciplinează. Îmi plac, de asemenea, oamenii corecţi, în care poţi să ai încredere.

ce nu-i place
Nu îmi plac mincinoşii, oamenii care încearcă să câştige în viaţă prin metode nu tocmai corecte. Urăsc oamenii care nu se ţin de cuvânt.

întrebări şi răspunsuri
Ce proiecte ai, în sport, pentru anul care urmează?
A.M.: Îmi primul rând, îmi doresc să fiu sănătos pentru a putea participa la toate competiţiile importante. De asemenea, mi-aş dori să am şi timpul necesar pentru antrenamente. Marele meu vis este acela de a mă clasa în primele cinci locuri la Campionatul Mondial de Unifight în 2010.
Care sunt calităţile necesare pentru a deveni un campion la lupte?
A.M.: În primul rând, acest sport presupune multă muncă, seriozitate şi sacrificii. Este foarte importantă o pregătire serioasă pentru că, atunci când te lupţi cu un adversar, trebuie să-l învingi.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite