Turnu Severin: Adrian Duţă - Elev de 10, viitor jurnalist în Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Duta
Adrian Duta

A intrat la liceu cu media 10, iar acum scrie eseuri apreciate pe plan naţional, cât şi internaţional. Anul viitor va merge să studieze jurnalismul în patria lui Shakespeare.

Adrian Duţă e un tânăr care ştie ce vrea de la viaţă. A început să scrie proză scurtă încă din gimnaziu. „Scriu încă din clasa a cincea, dar cu adevărat această pasiune a început în liceu, cu ajutorul profesoarei Nineta Toma. Ea este cea care mi-a dezvoltat spiritul de artist şi mi-a arătat că se poate face ceva şi în literatură. Am început pe la 15 ani să scriu proză scurtă, chestii mai uşoare, care m-au ajutat să câştig experienţă. Apoi am început să folosesc şi filozofia, ba chiar, deseori, pentru a-mi întări afirmaţiile pe care le fac în eseurile mele, parafrazez diferiţi filozofi“, ne spune Adrian.

Vrea să schimbe faţa presei scrise

Succesele sale se leagă în special de olimpiadele de limba română, dar şi de o mulţime de concursuri naţionale şi internaţionale de eseu.
„Am fost la olimpiada de limba română, unde am reuşit să obţin premiul trei la nivel naţional. Au urmat apoi alte concursuri, la care am mai luat de cinci ori locuri întâi. Cea mai recentă competiţie la care am participat a fost organizată de Casa de Cultură Traian Demetrescu din Craiova, pe 1 decembrie anul acesta. Este vorba despre un concurs cu caracter naţional, pe tema „Tinerii din România şi România în contextul european“, la care am obţinut premiul întâi cu un eseu în care scot în evidenţă patriotismul unui tânăr“, povesteşte Adrian.Despre premiile sale vorbeşte cu nonşalanţă. „Un premiu la care ţin foarte mult este cel oferit de Junior Achivement International, tot pentru eseu. Este un premiu internaţional şi este cu atât mai important cu cât este foarte greu să ajungi acolo. Anul acesta, la olimpiada de limba română, ţintesc locul întâi pe ţară. La un astfel de concurs poţi să vii cu o bază solidă, dar dacă nu ai sclipirea aceea pe care o caută corectorii, nu ai nicio şansă“, explică elevul.

Concepţiile sale despre jurnalismul actual l-au determinat să urmeze această carieră şi să studieze, pentru asta, în Anglia.

„În clasa a IX-a, am avut şansa să particip la World Leaders Conference, în Washington DC. Acolo am văzut percepţia lor despre ce înseamnă a acumula informaţii şi am rămas pe gânduri. M-am întrebat de ce în România nu se pot atinge aceste standarde. Atunci a fost un prim gând să studiez în Anglia. Părinţii au fost întotdeauna de această părere, dar eu nu eram hotărât, încă aveam acea percepţie copilărească, nu voiam să renunţ la prieteni, la familie. Cred că jurnalismul din România are multe bube în sistem, se axează foarte mult pe politică, pe evenimente mondene, pe cotidian. Eu cred că poţi aduce mult mai mult unui public larg“, încheie Adrian Duţă.

ce-i place
„Să citesc filozofie, dar şi proză sau poezie. Sunt pasionat de scris, scriu în special eseuri, dar şi versuri. Îmi place să ies cu prietenii, să mă plimb.“

ce nu-i place
„Să nu se recunoască munca sau valoarea, atunci când ea există. De asemenea, nu-mi plac persoanele care te dezamăgesc sau te mint.“

întrebări şi răspunsuri
Te bazezi pe un anumit scriitor sau filozof?
A.D.: Dintre scriitorii români îmi plac foarte mult Constantin Noica şi Petre Ţuţea. Printre cei străini, îmi plac Jose Ortega y Gasset şi chiar Kant.
Ai avut vreodată senzaţia că urmezi modelul vreunui filozof sau scriitor?
A.D.: Nu am trăit această senzaţie pentru că vreau să fiu cât mai original, să fiu eu. Cu toate astea, îmi doresc să ating anumite standarde.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite