Turnu Severin: Adrian Bobârsc- luptător de elită, pregătit special pentru Kosovo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Subofiţerul lucrează în cadrul Jandarmeriei Mehedinţi
Subofiţerul lucrează în cadrul Jandarmeriei Mehedinţi

Profesionist călit la Detaşamentul Mobil al Jandarmeriei Mehedinţi, a fost cooptat în echipa care, în acest moment, reprezintă România în misiunea din Kosovo.

Este unul dintre cei doi jandarmi din Mehedinţi aleşi să ia parte, timp de şase luni, la misiunea internaţională de menţinere a păcii din Kosovo.

I s-a îndeplinit astfel una dintre dorinţele din vremea când era elev al şcolii militare, dar ştie că sarcinile pe care va trebui să le îndeplinească nu vor fi deloc uşoare.

“Mă aştept să fie o misiune destul de dificilă. Încă sunt tensiuni între sârbi şi albanezi, iar statul român nu recunoaşte independenţa Kosovo.

Noi suntem militari români şi mă aştept să facem faţă pentru că suntem pregătiţi pentru asta”, ne spunea plutonierul Adrian Bobârsc, cu câteva zile înainte de plecare.

Este conştient că participarea la o misiune internaţională presupune o imensă responsabvilitate, miza fiind, în cele din urmă, imaginea ţării.

“Un examen pentru o misiune în afara ţării e mult mai mult decât orice examen în ţară. Acolo reprezinţi România, prin ceea ce faci.

Priveşti un militar român, priveşti România. Nu ai cum să greşeşti, pentru că e în joc imaginea ţării tale: MAE, MAI, Jandarmeria, Jandarmeria Mehedinţi, Detaşamentul din care provin şi la urmă eu, ca şi individ”, ne-a mărturisit Adrian.

Adrian Bobârsc, luptător de elită


Un autodidact cu o tenacitate de invidiat

Este absolvent de şcoală militară, dar cunoaşte totodată şi tainele psihologiei. Nu degeaba are un psihic bun, o voinţă de fier şi o tărie de caracter.

“Eram obişnuit să mă descurc singur încă din liceu. N-a stat nimeni cu mine, pentru că părinţii locuiesc la ţară.

Tocmai din acest motiv, când am intrat în armată şi mai apoi în şcoala militară, e clar că a fost foarte uşor să mă obişnuiesc cu un anumit program şi cu toate cerinţele.

În plus, am avut o grămadă de oameni lângă mine. Au fost, practic, o a doua familie”, a adăugat tânărul. 

Se poate considera un norocos, având în vedere faptul că a ajuns să facă exact ceea ce visa în copilărie.

Atras dintotdeauna de haina militară, după ce a terminat Liceul Auto din Severin, Adrian a încercat să intre la şcoala de poliţie de la Câmpina.

A fost primul eşec care l-a determinat însă să nu se lase. În 2001, a plecat în armată, iar un an mai târziu avea să intre la Şcoala Militară de la Drăgăşani.

În 2004, a fost repartizat la o unitate specială de pază din Bucureşti, unde a stat timp de aproape un an, după care s-a întors acasă, la Baia de Aramă, mai apoi la Orşova.

Din 2006, lucrează în cadrul Detaşamentului Mobil al Jandarmeriei Mehedinţi.

Demn de apreciat este faptul că, pentru examenele necesare plecării în Kosovo, Adrian a fost nevoit să înveţe singur engleza. “Dintotdeauna mi-a plăcut partea umanistică. Problema a fost că, în liceu, nu am făcut decât franceză şi a trebuit să învăţ engleza singur. Am trei calităţi: ambiţie, perseverenţă, răbdare. Cu astea am reuşit tot timpul în viaţă”, conchide jandarmul mehedinţean.     


Profil
Născut: 23 iunie 1981, Drobeta Turnu Severin
Studii: Facultatea de Sociologie-Psihologie, Bucureşti
Experienţă: de 7 ani, subofiţer în Jandarmerie


Ce mesaj ai pentru cei care îşi doresc o astfel de carieră?
“Cariera militară nu se face decât dacă îţi place. Dacă te gândeşti în primul rând la bani, e clar, nu reuşeşti. Orice activitate pe care ai presta-o în viaţă, dacă nu e însoţită de dorinţa, de plăcerea de a face ceva, e zero. Meseria asta presupune, în primul rând, abţinerea de la anumite drepturi pe care le are orice cetăţean. Militarul trebuie să se sacrifice, trebuie să lipsească mai mult de-acasă, nu poate participa la anumite activităţi, nu poate să facă politică, nu poate să-şi expună ideile în public aşa cum vrea el, decât cu acordul armei din care face parte. Sunt nişte rigori pe care trebuie să le respecţi".

Care este secretul reuşitei în acest domeniu?
“Autoperfecţionarea continuă, participarea la cursuri de specializare, pentru a ţine pasul cu evoluţia societăţii. Pentru că lumea evoluează, societatea evoluează. Degeaba astăzi ştii să faci ceva şi mâine faci tot ce ştiai să faci azi. E prea puţin. Deja mâine rămâi în urmă. Tot timpul trebuie să fii informat. Ai informaţia, stăpâneşti situaţia. Tot timpul trebuie să perseverezi, să ceri mai mult de la tine însuţi şi să fii informat”. 

Ce-i place?
“Îmi plac oamenii sinceri, punctuali şi cei care îşi văd de treaba lor. În puţinul timp liber pe care îl am, prefer să citesc, să ascult muzică şi să fac sport. Mi-ar plăcea să merg la maratoane, însă problema este că nu prea am timp”.

Ce nu-i place?
“Minciuna, egoismul şi invidia. Nu-mi plac oamenii prefăcuţi, şi delăsători, care nu vor mai mult de la ei. Cred că toţi au acelaşi potenţiual. Ideea e că unii ştiu să-l dezvolte, alţii nu. Rămân la stadiul ăla. Nu există om deştept sau om prost. Toţi sunt la fel. Numai că unii muncesc mai mult şi ajung mai sus”.  

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite