Turnu Severin: A apărut primul caz de trichineloză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea infestată a fost confiscată şi va fi incinerată.
Carnea infestată a fost confiscată şi va fi incinerată.

După tăierea porcului, severineanul a aşteptat rezultatul analizelor de laborator, evitând astfel riscul îmbolnăvirii cu trichineloză.

Trichineloza a fost descoperită la sfârşitul săptămânii trecute, la un porc cumpărat de un severinean din localitatea mehedinţeană Balta Verde.  Rezultatul a fost confirmat în două cabinete veterinare din Severin. Din fericire, familia bărbatului nu a apucat să mănânce din carnea infestată. „Avem înregistrat un singur caz de trichineloză la porc. Un severinean a cumpărat un porc de la Balta Verde. Conform legii, carnea se confiscă şi se duce la incinerare la laboratorul din Broşteni“, ne-a declarat doctorul Adriana Ganea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Mehedinţi.

7 lei pentru un examen trichineloscopic

Din păcate, însă, severineanul va rămâne cu paguba, întrucât statul ar fi putut să-l despăgubească, potrivit HG 1214, doar dacă ar fi avut înregistrat animalul în registrul agricol al primăriei, iar animalul ar fi avut crotalie. „Noi am întocmit documentaţia necesară în acest caz, dar, potrivit legii, ca o persoană să fie despăgubită trebuie să îndeplinească anumite condiţii“, a adăugat dr. Adriana Ganea.

Un examen trichineloscopic la medicii de circumscripţii particulari din judeţ costă aproximativ zece lei, cu excepţia celor din Severin, unde se plăteşte mai puţin cu trei lei: „La cele trei circumscripţii din Severin, care sunt de stat, se percep şapte lei pentru un examen trichineloscopic. Pentru restul circumscripţiilor din judeţ, unde avem veterinari particulari, preţul este de zece lei pentru un astfel de examen“, a subliniat doctorul Ganea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite