Turnu Severin: AVAS, acuzată că a falimentat CELROM

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Talianu va picheta AVAS-ul sperând că se va redeschide CELROM .
Gheorghe Talianu va picheta AVAS-ul sperând că se va redeschide CELROM .

Deşi este acţionar majoritar,  AVAS a făcut tot ce i-a stat în putere să închidă porţile CELROM, odinioară etalon pentru economia judeţului.

O anchetă efectuată recent de către Corpul de Control al prim-ministrului la CELROM Severin scoate la iveală fapte deosebit de grave care au condus la falimentul celui mai important combinat de celuloză din Oltenia. S-au verificat aplicarea legii de către AVAS (acţionarul majoritar de la CELROM – 51%) în cadrul procesului de privatizare din 2006-2009, precum şi restructurările întreprinse. Necazurile au început în 1995, când fostul FPS, în calitate de acţionar majoritar, a scos la vânzare 51 la sută din acţiunile deţinute aici.

CELROM deţinea o bună piaţă de desfacere

Procesul de privatizare ar fi trebuit să decurgă normal, fără incidente, pentru că la data respectivă produsele obţinute la CELROM aveau piaţă de desfacere atât în afară, cât şi în ţară. Numai că, din cauza interpretării eronate a legilor, dar mai ales din pricina nerespectării la timp a unor termene legale privind modul de organizare a licitaţiilor, FPS-ul a intrat în litigiu cu Norecom GmbH- Germania, un investitor interesat să cumpere cele 51 de procente. „La baza situaţiei existente se află deficienţe de management, decizii eronate, puncte de vedere greşite, neconcordanţe şi nereguli în activitatea Direcţiei Privatizare 7 şi Direcţiei Contencios ale AVAS, după cum urmează: Direcţia Contencios a interpretat greşit prevederile art 14 din OUG nr. 88/1997, ceea ce a condus la încetarea procedurii de încheiere a contractului de vânzare a pachetului de acţiuni la SC CELROM SA, neîncasarea sumei de 6.902.408 USD – contravaloarea pachetului de acţiuni şi nerealizarea la SC CELROM SA a investiţiilor în sumă de 7.300.000 USD (...)”, se arată în raportul de control. Deşi se afla în litigiu cu Norecom, fostul FPS (actualmente AVAS)  a ales să cesioneze acţiunile către SIF Banat-Crişana. Astfel, procesul de privatizare a fost blocat, iar până la faliment a mai fost un pas.

Datorii de peste 14 milioane de euro

„Este bine că s-a făcut acest control, dar dorim ca unitatea să se redeschidă. Dacă este nevoie, mă voi muta în Bucureşti şi voi sta în faţa AVAS-ului până va găsi o soluţie. Nimeni nu mă va convinge că CELROM a murit”, a declarat Gheorghe Talianu, liderul de sindicat de la CELROM:
Având datorii de peste 14 milioane de euro la furnizori şi fără sprijinul unui investitor, combinatul nu a mai găsit resursele necesare să se redreseze şi, în toamna lui 2008, şi-a închis porţile. După ce au fost în şomaj tehnic, cei 800 de angajaţi au intrat în şomaj în septembrie, fără ca administratorul să le achite salariile restante din februarie. În mai, salariaţii au pichetat două săptămâni Prefectura Mehedinţi, în speranţa că se va găsi o soluţie de redresare. Raportul de control a ajuns atât pe masa prefectului de Mehedinţi. „Cred că dosarul va ajunge la DNA şi sunt convins că şi persoane din conducerea CELROM vor răspunde penal, pentru că, fără complicitatea lor, AVAS nu putea comite atâtea nereguli”, a declarat prefectul Ion Mâţu.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite