Turnu Severin: 800 de mineri din cariera Husnicioara au ajuns din subteran în şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 800 de angajaţi ai minei se află, de luni, în şomaj tehnic pentru a zecea oară.  Lipsa comenzilor de cărbune a lăsat depozitele ticsite cu aproximativ 35000 de tone şi există posibilitatea ca şi în lunile viitoare activitatea minei să mai fie sistată.

Activitatea minei Husnicioara a fost sistată încă de la începutul săptămânii, iar minerii au fost trimişi acasă în şomaj tehnic. Motivul sistării îl reprezintă faptul că depozitele minei sunt pline cu cărbune extras ce nu are cumpărător.

 În acest moment depozitele minei sunt ticsite cu 35 000 de tone de cărbune. Scăderea cererii a determinat, astfel, ca cei aproximativ 800 de mineri care lucrează aici să fie trimişi acasă pentru o săptămână în şomaj tehnic.

De altfel, nu este pentru prima dată când angajaţii se confruntă cu această situaţie, de-a lungul timpului aceştia au mai fost trimişi acasă. Situaţia nu este prea optimistă nici în viitor, astfel, activitatea minei ar mai putea fi sistată şi în lunile următoare.

Mina a fost înfiinţată pentru a furniza cărbune Regiei Autonome

De altfel cărbunele extras îşi pierde calităţile calorice dacă nu este livrat timp de zece zile la beneficiar. Calculând cantitatea de cărbune care se află momentan în depozit la preţul de 54 lei/tona, pierderile ar fi de 18 900 000 lei.

 Pentru a aplana situaţia de faţă a intervenit şi prefectul judeţului, care, urmează ca zilele acestea să se întâlnească cu reprezentanţii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare pentru ca unitatea să îşi respecte contractul respectat cu mina.

„ Până la sfârşitul anului se va lua cantitatea de cărbune care s-a promis, am discutat şi cu directorul unităţii. Am stabilit chiar şi o întâlnire zilele acestea pentru a stabili ce cantitate de cărbune se va mai lua de la mina Husnicioara”, a declarat prefectul de Mehedinţi, Ion Mâţu.
De altfel, Mina Husnicioara a fost special înfiinţată pentru a furniza cărbune Regiei Autonome.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite