Turnu Severin: 235 infracţiuni de evaziune fiscală, descoperite de la începutul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii mehedinţeni de la Investigarea Fraudelor au cercetat, în primele cinci luni ale acestui an, 391 de persoane suspectate de comiterea a 557 infracţiuni economice.

Infracţionalitatea din domeniul evaziunii fiscale şi contrabandei înregistrează cea mai mare pondere în criminalitatea economico-financiară. În primele cinci luni ale anului în curs, poliţiştii mehedinţeni de la Investigarea Fraudelor au cercetat 391 persoane, suspectate de comiterea a 557 infracţiuni economice.

Opt persoane au fost reţinute, iar faţă alte două s-a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile.

Ponderea cea mai mare o constituie evaziunea fiscală (235 infracţiuni), restul fiind înşelăciune în relaţiile comerciale (40), delapidare (16) şi fals în înscrisuri (102). 

Oamenii legii au urmărit protejarea mediului de afaceri împotriva actelor ilegale ce afectează bugetul general consolidat al statului, relaţiile concurenţiale şi mecanismele economiei de piaţă.

Ca şi domenii de activitate, au fost vizate: importul, achiziţionarea, depozitarea şi comercializarea produselor din tutun, a celor din alcool, a cerealelor, legumelor şi fructelor, industria alimentară, importul de mărfuri din Orient, legalitatea folosirii forţei de muncă, operaţiunile cu materiale reciclabile, jocurile de noroc şi tranzacţiile intracomunitare, obiectivul primordial fiind asigurarea unui mediu de afaceri curat.

Potrivit unui comunicat al IPJ Mehedinţi, “domeniile de activitate în care evaziunea fiscală se manifestă cu predilecţie sunt reprezentate de operaţiunile cu produse supuse accizării (tutun, alcool, produse energetice) şi tranzacţiile intracomunitare prin interpunerea mai multor firme, obligaţiile fiscale fiind preluate de o firmă de tip fantomă.

De asemenea, fraudele vamale şi piaţa produselor contrafăcute se află într-o strânsă legătură cu evaziunea fiscală constituind în continuare o sursa principala de finanţare a economiei subterane”.

De asemenea, 36 de învinuiţi au fost cercetaţi în cele 13 cauze penale complexe soluţionate, faptele comise având urmări deosebit de grave prin cuantumul prejudiciului sau al numărului mare de persoane implicate.

Pentru recuperarea prejudiciilor produse, prin metode specifice, au fost identificate bunuri mobile şi imobile deţinute de suspecţi, faţă de care s-au dispus măsuri asigurătorii, reuşindu-se recuperarea a peste 3.700.000 lei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite