Turnu Severin: Trei cursuri de apă vor fi regularizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnu Severin: Trei cursuri de apă vor fi regularizate
Turnu Severin: Trei cursuri de apă vor fi regularizate

Râurile Coșuștea Mare, Topolnița și Racovăț beneficiază de lucrări de amenajare a albiei, dar și de apărare a malurilor. La începutul acestui an, în localitățile aflate pe cursurile celor trei râuri, apele au făcut ravagii.

Lucrările de regularizare a celor trei cursuri de apă sunt efectuate de Sistemul de Gospodărire a Apelor(SGA) Mehedinți. Proiectul, cu o valoare totală a investiției de 3,5 milioane de euro, este finanțat cu fonduri de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei(BDCE). Concret, pe cursurile celor trei râuri se fac apărări de mal, amenajări ale albiei, dar și diguri de protecție împotriva eroziunii. Consolidarea malurilor se execută pe o distanță de 10 kilometri, o zonă de 15 kilometri va beneficia de amenajări hidrotehnice, în timp ce digurile de protecție vor fi construite pe o distanță de aproape 5 kilometri. „Sunt lucrări foarte importante pentru mediu, dar și pentru populația din jurul bazinelor hidrografice ale acestor râuri. Să ne gândim doar la apărarea contra inundațiilor sau la prevenirea alunecărilor de pe versanți și putem contura oportunitatea acestor regularizări”, a spus Cristian Mură, directorul SGA Mehedinți.

Inundațiile au făcut ravagii în acest an

Începând cu luna ianuarie și până în luna martie a anului curent, inundațiile au făcut prăpăd în județul Mehedinți. În comuna Salcia, de pildă, 300 de hectare de teren au fost inundate, în martie 2009. În localitatea Căzănești, apele au acoperit 536 de hectare de teren, distrugând recolte și chiar câteva gospodării. La inundațiile din ianuarie, aproape 600 de hectare de pășuni au fost distruse de ape, în dreptul localității Broșteni, în timp ce la Corcova, pe cursul râului Coșuștea, aproape 200 de hectare și 23 de gospodării au fost inundate. Toate aceste dezastre sunt au fost cauzate de starea critică a albiilor râurilor Coșuștea, Topolnița și Racovăț. Apele celor trei râuri au depășit cota de inundație și au ieșit din matcă. „Prin aceste lucrări, inundațiile de anul trecut și de anul acesta nu se vor mai repeta, cel puțin nu la nivelul la care au ajuns în trecut”, a spus și inginerul șef al SGA Mehedinți, Ion Sandu. De altfel, instituția pregătește prelungirea acestui proiect. În acest moment se efectuează studii de fezabilitate pe alte 6 cursuri de apă, care ar putea intra în programul de consolidare în viitorul apropiat.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite