Turnu Severin: Cea mai veche carte românească se găsește în Severin, la centrul Pogany

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa Pogany de pe strada Ștefan Odobleja este locul unde se află mai multe volume de cărți vechi din literatura română și universală.

Iubitorii de cultură pot avea acces la aceste cărți prețioase, care datează de sute de ani, pe baza unei cereri adresate directorului bibliotecii județene I.G.Bibicescu.

Peste 1300 de volume sunt aseșate pe rafturi, purtând cu ele mărturiile trecutului. ,, Conform prețiosului instrument informativ-documentar care este Catalogul colecțiilor speciale întocmit de profesorul Dan Buciumeanu, fondul special conține 79 de carți, manuscrise românești care datează din  anii 1715-1881, 4 cărți, manuscrise în limba greacă, din anii 1759-1860 și 7 cărți, manuscrise readactate în allte limbi europene”, ne-a spus Raluca Graff, directorul Bibliotecii I.G.Bibicescu.

Octoihul diaconului Coressi este cea mai veche tipăritură romănească și datează din 1575. Manuscrisul a fost scris în limba slavonă, cu alfabet chirilic, iar coperțile sale sunt cele originale, din piele, cu încrustații manuale. După ce a fost tipărită la Brașov, în secolul al XVI-lea, cartea a fost folosită în bisericiși mănăstiri.

Alături de Octoihul diaconului Coressi, aici se află și alte manuscrise, de exemplu Manuscrisul lui Odobescu, ce datează din  1847.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite