Turnu Severin: Tot mai mulți pacienți ies din spitale cu infecții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fenomenul a intrat și în atenția medicilor de la Direcția de Sănătate Publică, care au lansat o campanile de conștientizare. Potrivit acestora, cauza principală este administrarea medicamentelor fără investigații prealabile.

Anul trecut, peste 20 de mehedințeni s-au internat în spitalele din județ cu diferite afecțiuni și au ieșit cu infecții grave, provocate de bacterii numite, în termeni de specialitate, infecții nozocomiale.

Infecţia nozocomială este infecţia dobândită de pacient în cursul spitalizării pentru o altă afecţiune, cel mai adesea manifestată clinic pe parcursul internării, dar posibil şi după externare.

În județul Mehedinți, majoritatea cazurilor au fost înregistrate la nou-născuți sau la secțiile de obstretică-ginecologie și au apărut din cauza rezistenței organismului la medicamentele antibacteriene.

Infecţiile nozocomiale raportate în anul 2010 s-au cifrat la 23. Secţia nou-născuţi a înregistrat 13 cazuri, secţia obstetrică ginecologie 6 cazuri, toate post plagă chirurgicală, secţia ginecologie 1 caz, secţia chirurgie 1 caz și  alte secţii, 2 cazuri, înregistrate pe aparat respirator sau renal.

Potrivit reprezentanților DSP Mehedinți, o parte din vina pentru acest fenomen o poartă medicii, care administrează medicamente „după ureche”.

„Prescrierea și utilizarea de către medici a antibioticelor, fără a efectua în prealabil o antibiogramă este principala cauză a fenomenului. Dacă dăm antibiotic după ureche, microbul devine rezistent. O altă cauză este automedicația”, ne-a spus Cristiana Chiriloiu, medic compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății din cadrul Direcției de Sănătate Publică Mehedinți.

Farmaciștii au  partea lor de vină
Potrivit specialiștilor, rezistenţa la antimicrobiene apare atunci când microorganisme precum bacteriile, fungii, virusurile şi paraziţii se modifică, astfel încât medicamentele antimicrobiene îşi pierd eficienţa, din cauza adăptării naturale a microbilor sau a uzului impropriu al medicamentelor.

„Pentru a stopa acest atac al bacteriilor, medicii nu ar trebui să mai utilizeze medicamente după auz, ci după efectuarea unei antibiograme. Apoi farmaciștii ar trebui să înceteze eliberarea medicamentelor fără rețetă prescrisă de medic. Mă refer aici la antibiotice sau la cele care se prescriu pe rețete speciale”, mai spune dr.Cristiana Chiriloiu.

În această perioadă, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, medicii Direcției de Sănătate Publică au inițiat și o campannie menită să stopeze fenomenul infecțiilor nozocomiale.

Sub sloganul „Acţionează astăzi ca să poţi vindeca şi mâine!”, specialiștii desfășoară activități de conștientizare în mai multe localități din Mehedinți.

„Lansăm un apel pentru intensificarea angajamentului global la protejarea eficienţei acestor medicamente esenţiale în tratarea bolilor infecţioase, în beneficiul generaţiilor viitoare”, se arată într-un comunicat emis de conducerea Direcției.



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite