Turnu Severin: Un nou incendiu de vegetație mistuie două hectare de mărăciniș

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit, ieri după-amiază, în comuna mehedințeană Dubova. Pompierii insistă asupra respectării normelor în vigoare în cazul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale.

Au ars circa 2 hectare de vegetație și mărăciniș, iar o anexă gospodărească și un depozit de furaje au fost salvate de intervenția pompierilor.

Garda de Intervenție numărul 3 Dubova a intervenit cu o autospecială de lucru cu apă și spumă și șase pompieri, care împreună cu șase voluntari din cadrul SVSU Dubova, au reușit să livhideze incendiul, după aproape trei ore de luptă cu flăcările.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului este focul deschis, folosit pentru igienizare.

Potrivit pompierilor, „constituie infracţiuni şi se pedepsesc, cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală de la 30.000 lei  la 60.000 lei, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice”.

Arderea miriştilor se face numai cu acceptul organelor de mediu şi pe baza permisului de lucru cu foc eliberat de primar sau de şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă şi numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.

Nerespectarea acestei prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 lei la 50.000 lei, pentru persoane juridice.

Condițiile în care este permisă arderea resturilor vegetale

Potrivit ISU Mehedinți, oamenii au voie să igienizeze terenurile şi să ardă resturile vegetale, dar numai în condiţiile stabilite prin norme legale, astfel:
         
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f)  colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
g) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
h) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
i) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, iar în cazul suprafeţelor de ardere a miriştii mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
j) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite