Turnu Severin: Pentru a evita falimentul, magazinele de cartier vând „pe datorie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Listele de datornici ale magazinelor de cartier sunt interminabile
Listele de datornici ale magazinelor de cartier sunt interminabile

Clienții aflați în criză de lichidități își cumpără mâncarea zilnică, fără să plătească vreun leu. „Contul” este achitat în ziua de salariu.

Cum în Severin se poartă hypermarketurile, două astfel de unități fiind inaugurate în decurs de numai câteva luni, vânzările micilor magazine au scăzut dramatic în ultima perioadă.

Pentru a rămâne pe piață și a-și păstra clienții, cei mai mulți dintre ei vecini, patronii apelează la metoda „inventată” la începutul anilor `90: cumperi acum și plătești la salariu.

„Nici noi nu ne-am dori să facem acest lucru, pentru că ne expunem riscului de a nu primii banii înapoi, însă suntem nevoiți. Pare greu de crezut, dar cele mai multe vânzări le avem grație acestui sistem. Avem clienți care adună pe caiet și 500 sau 600 de lei pe lună. Dacă am reunța la ei, acești bani s-ar pierde, iar magazinul ar avea mari probleme. Nici așa nu ne descurcăm prea bine, e o perioadă grea pentru unitățile mici”, ne spune patronul unui magazin din cartierul Crihala.

Cont deschis doar pentru cunoscuți

Vânzătorii folosesc un caiet pe care notează numele datornicilor și sumele aferente. Metoda funcționează, însă este complet ilegală, astfel că cei care o folosesc se feresc de străni și „îi servesc” doar pe cei cunoscuți, clienții fideli.

„Nu vindem pe caiet decât clienților noștri de zi cu zi. Ne cunoaștem de mulți ani și există o oarecare încredere. Să știți că foarte puțini ne fac probleme, cei mai mulți își achită datoriile în ziua de salariu”, spune și Emilia, vânzătoare.

„ Luăm lapte și pâine pe datorie”

Situația este câștigătoare pentru ambele părți. Dacă magazinele își păstrează clienții și încasările la un nivel acceptabil, oamenii profită și ei de acest sistem în momentele în care rămân fără lichidități.

„E clar că banii nu ne ajung de pe o lună pe alta. Avem destule datorii, așa că cea mai bună soluție este să cumpărăm pe datorie. Nu avem bani, mergem și luăm pâine, lapte și ce ne mai trebuie prin casă, iar apoi plătim la salariu”, susține Georgeta, cumpărătoare.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite