Turnu-Severin: Fermierii neglijenţi pierd banii de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agricultorii primesc de la stat 47 de euro pentru fiecare hectar
Agricultorii primesc de la stat 47 de euro pentru fiecare hectar

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a anunţat că aproape 8.000 de cereri depuse în judeţ au greşeli, unele intenţionate.

Documentele depuse de fermierii din Mehedinţi pentru obţinerea subvenţiilor de agricultură sunt înţesate de erori. Multe dintre greşeli sunt strecurate în mod intenţionat, cu scopul vădit de a obţine mai mulţi bani de la stat. Acest lucru îi poate costa însă pe agricultori. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţă că cei care nu au documentele în regulă nu vor beneficia de subvenţii.

Conform legislaţiei europene şi naţionale, sprijinul financiar pe suprafaţa agricolă este condiţionat de finalizarea tuturor tipurilor de controale impuse de regulament. Controalele efectuate prin procedeul de teledetecţie au scos la iveală erori în actele depuse de 8.000 de fermieri. Toţi aceştia riscă acum să nu primească banii.

Fermierii nu se înghesuie să corecteze erorile

Singura posibilitate ca agricultorii să beneficieze totuşi de subvenţii este corectarea erorilor apărute în acte. Cu toate astea, oamenii par să fie nepăsători şi nu se prezintă la sediul centrului regional APIA. „Toate entităţile agricole au fost notificate să se prezinte la sediul nostru pentru clarificarea tuturor inadvertenţelor constatate în declaraţiile din cererile de plată, în caz contrar plăţile fiind suspendate. Până acum, fermierii au ignorat solicitarea noastră”, a spus Constantin Chiosa, reprezentantul Centrului regional APIA Mehedinţi.

Cele mai multe dintre erorile descoperite se referă la dreptul de folosinţă a terenurilor, la utilizarea acestora pentru alte culturi decât cele pentru care s-a solicitat subvenţia sau la amplasament. Potrivit unui comunicat emis de APIA, la nivelul ţării, peste 80.000 de fermieri se găsesc în situaţia de a pierde subvenţiile oferite de stat. Cu toate astea, APIA va începe să distribuie sumele subvenţionate, în perioada imediat următoare, însă doar către agricultorii care au depus o documentaţie corectă.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite