Turnu Severin: Vânătorii, alarmaţi de creşterea taxelor/Reatribuirea fondurilor și actualizarea tarifelor îngrijorează conducerea AJVPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotizaţia anuală plătită de mehedinţenii pasionaţi de vânătoare s-ar putea dubla din primăvara lui 2011, iar AJVPS riscă să piardă o parte din cele 33 de fonduri de vânătoare pe care le gestionează.

Reatribuirea gestiunii fondurilor de vânătoare la tarife actualizate, impusă de modificarea recentă a legislaţiei din domeniu, ar putea atrage o creştere descurajantă a taxelor pe care trebuie să le plătească vânătorii.

„Sunt destui cei care vor să pună mâna pe aceste fonduri”

Potrivit informaţiilor furnizate de Ministerul Mediului şi Pădurilor, în Mehedinţi sunt vizate spre recontractare 30 de fonduri, a căror valoare totală se triplează, tarifele de atribuite, însumate, depăşind 90.000 de euro. Nicolae Popa, şeful Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Mehedinţi, care numără 1600 de membri, estimează că şi cotizaţia anuală va urca.

Din cele 33 de fonduri de vânătoare aflate în administrația AJVPS, instituția a primit, prin atribuire directă, 5+50%, adică 19 fonduri. Restul de 14 fonduri vor fi scoase la licitație, în vederea reatribuirii.

De altfel, șeful vânătorilor și pescarilor din Mehedinți se teme de posibilitatea ca instituția pe care o păstorește să piardă fonduri de vânătoare, în urma licitațiilor.

„Eu voi fi primul care mă înscriu la licitație, așa este și normal. Există, însă, riscul să pierdem din fonduri, mai ales dacă se ajunge la sume exorbitante, greu de acoperit. Sunt destui cei abia așteaptă să gestioneze aceste fonduri”, a declarat Nicolae Popa.

Surpriza scumpirii, la a doua tranşă

„Acesta este efectul Ordonanţei de Guvern 102/2010, care modifică Legea 407/2006, a vânătorii. În afara creşterii tarifelor pentru fondurile de vânătoare, ordonanţa prevede recontractarea acestor fonduri“, mai spune Nicolae Popa.

Şeful AJVPS Mehedinţi speră însă că majorarea taxelor nu va rări dramatic rândurile vânătorilor, declarându-se convins că mulţi vor face sacrificii de dragul pasiunii.

„Taxa se achită în două tranşe. Pentru 2011, am stabilit doar cuantumul primei dintre ele, care este de 500 de lei. Tranşa a doua va fi calculată ulterior, în funcţie de efectele recontractării fondurilor de vânătoare. Există posibilitatea ca aceasta să fie substanţial mai mare decât până acum. Cu toate astea, am semnale de la vânătorii mei că nu vor renunţa, cu toate că, probabil, vor face mari sacrificii financiare“, a conchis Nicolae Popa.

În ceea ce îi privește pe vânătorii „de rând”, aceștia sunt speriați de posibilitatea creșterii taxei anuale, dar lasă de înțeles că nu vor renunța prea ușor la pasiunea lor. Valentin Bodolan practică vânătoarea de un sfert de secol şi nu este deloc încântat de ideea că s-ar putea vedea nevoit să pună punct acestei pasiuni.

„Sper ca toate aceste modificări să nu se reflecte prea mult în taxa anuală. Am această pasiune de 25 de ani şi nu vreau să renunţ la ea, dar nici nu vreau să pun în pericol siguranţa financiară a familiei“, a declarat bărbatul.

Mult mai norocoşi sunt pescarii, în cazul cărora cotizaţiile chiar au scăzut în 2011.

Taxa anuală a coborât de la 80 la 50 de lei, iar pensionarii nu trebuie să achite decât 20 de lei.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite