Turnu Severin: La Spitalul Județean se fac doar analize de urgență/ Analizorul automat al laboratorului s-a defectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii nu pot beneficia de analizele necesare în stabilirea diagnosticului și așteaptă o firmă de specialitate care să reparare aparatul.

Defectarea  aparatului automat de analize, din cadrul laboratorului de specialitate al Spitalului Județean din Drobeta Turnu Severin, dă peste cap întreaga activitate a medicilor. Aparatul era folosit pentru toate secțiile spitalului, avâd o medie de 700 de teste pe oră.

„Este afectat actul medical, pentru că noi nu putem pune diagnosticul rapid și corect în ceea ce privește cazurile mai grave. În acest moment se fac analize de urgență, dar există boli la care analizele de urgență nu oferă informații utile”, ne-a spus dr. Cristian Jianu, purtătorul de cuvânt al unității.

Aparatul a fost adus în spital în anul 2005 și este pentru prima dată când se întâmplă să creeze probleme. Potrivit medicior din secție, cauzele se vor cunoaște abia după ce experții firmei distribuitoare vor analiza situația. Aceștia sunt așteptați în cursul zilei de luni, iar până atunci, medicii efectuează doar analizele de urgență.

„Analizorul automat efectuează analize de bio-chimie, în medie 700 de analize pe oră și deservește întreg spitalul, în regimul normal de lucru. Aparatul este din anul 2005, s-a defectat, iar luni așteptăm service-ul. Actualmente lucrăm pe un analizor semiautomat, doar analizele de urgență”, ne-a spus și dr.Veronica Liciu, medicul șef al laboratorului din cadrul Spitalului Județean.

Analizorul efectua, în medie, 700 de teste/oră



Este nevoie de un aparat nou
Specialiștii laboratorului sunt de părere că, pentru ca astfel de cazuri să fie evitate, este nevoie de aparatură de rezervă, care să acopere eventualele lacune.

image

„Sigur că se impune achiziționarea unui analizor de bio-chimie de capacitate mai mare, de cel puțin 360 de teste pe oră, pentru ca atunci când avem astfel de incidente, să avem o rezervă și să nu fie afectat actul medical”, mai spune dr. Veronica Liciu.

Până la achiziționarea unui nou analizor, o firmă de specialitate este așteptată luni, pentru a îl repara pe cel deja existent.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite