Turnu Severin: Șomerii se înscriu la cursuri de calificare în speranța că vor obține locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursurile se organizează numai pentru șomerii aflați în evidența AJOFM Mehedinți
Cursurile se organizează numai pentru șomerii aflați în evidența AJOFM Mehedinți

Agenția Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Mehedinţi deţine o bază de date cu persoanele aflate în cautarea unui loc de muncă. Şomerii sunt atât absolvenţi de liceu sau facultate, cât şi persoane care au fost concediate.

În Mehedinţi, până la data de 1 mai au fost înscrişi la cursurile de calificare 366 de şomeri. ,, Estimăm ca până la sfârşitul anului 2011 să fie calificaţi 800 de şomeri, din totalul de 11.500, câţi există la nivelul judeţului”, ne-a spus Iustin Florescu, director executiv adjunct AJOFM Mehedinţi.

Cursurile organizate au fost  diverse: brutar, bucătar, comunicare în limba engleză, dulgher tâmplar parchetar, lucrător comerţ, operator introducere validare şi prelucrare date, ospătar vânzător în unităţile alimentare, zidar pietrar tencuitor, agent pază. Numărul orelor de curs variază de la 360 (nivelul I)  la 760 de ore (nivelul II).

Selecţia celor care participă la cursurile gratuite de formare profesională se face de către consilierii AJOFM Mehedinți.

Directorul executiv adjunct din cadrul AJOFM Mehedinţi a declarat că se ţine cont de anumiţi factori în fundamentarea planului de calificare a şomerilor: situaţia locurilor de muncă vacante, pregătirea şomerilor aflaţi în evidenţă, rezultatele şcolare ale absolvenţilor.

Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA)  închiriază sălile de curs unde şomerii îşi însuşesc noţiunile teoretice şi dobândesc abilităti practice în meseria pentru care vor primi calificarea.

Facilități pentru cursanți
După terminarea cursurilor şi verificarea cunoştinţelor  predate, şomerii dobândesc fie un certificat de calificare/recalificare, fie un certificate de iniţiere, certificate recunoscute atât pe plan naţional, cât şi în afara ţării.

Iustin Florescu a precizat că pentru cei înscrişi la cursurile de calificare există gratuitate la analizele medicale şi la biletele de transport. După absolvirea cursurilor urmează o perioadă de 12 luni în care şomerii calificaţi sunt monitorizaţi.

„Prin aceste cursuri de calificare dorim creşterea ratei de plasare pe piaţa muncii, atingându-se un procent cât mai mare, chiar şi 50%” a conchis Iustin Florescu.

Școala cu clasele I-VIII din Turnu Severin este una dintre unitățile școlare unde se țin cursurile de calificare. Olguța Drăguța, lector universitar, predă cursul de lucrător în comerț la 25 de șomeri, fiind a doua serie pe care o are.

Cursul de lucrător în comerț durează trei luni și se desfășoară zilnic, de la 9,00 la 16,00. Cei care s-au înscris consideră că le va fi util pe viitor.

,, M-am înscris pentru că îmi este necesar. Am mai lucrat în comerț, dar nu aveam acest curs de calificare. Sunt convinsă că după terminarea cursului voi avea mai multe șanse”, ne-a spus Maria Cită, de 42 de ani.

O altă persoană s-a înscris la curs pentru că fără cursul de calificare în comerț nu poate să pună bazele unei afaceri. ,,Cursul mă va ajuta pentru că am deja o societate comercială”, a precizat Ștefan Mușat, în vârstă de 38 de ani.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite