Turnu Severin: Scot apă otrăvită din fântânile de la ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sudul Mehedinţiului, pânza freatică este infestată cu nitraţi şi nitriţi, subtanţe periculoase, care pot provoca decesul copiilor. Autorităţile locale nu dispun de fonduri nici măcar pentru a monitoriza calitatea apei. Rezultatul: tot mai multe cazuri de îmbolnăviri grave în comunele afectate.

Specialiştii spun că nitraţii şi nitriţii apar, de regulă, în apa fântânilor din zonele de şes, unde în ultimele două sau trei decenii s-a practicat o agricultură bazată pe folosirea intensivă a îngrăşămintelor azotice. Cei mai vulnerabili sunt copiii de până la trei ani, în cazul cărora consumul apei infestate poate fi fatal.


Sunt substanţe periculoase pentru organism. Copiii nu au hemoglobina foarte stabilă și, sub acțiunea nitraţilor şi nitriţilor, se transformă într-una anormală, care nu mai transportă oxigenul. Astfel, cei mici riscă să facă hipoxie și să moară“, a precizat Cornelia Ianculescu, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi.

Instituţia a înregistrat anul trecut cinci cazuri de intoxicări cu nitraţi şi nitriţi în localităţi din sudul judeţului, un bebeluş pierzându-şi viaţa din această cauză.

Cocteil fatal, în paharele copiilor din Şimian

Cele mai mari probleme se întâlnesc în mediul rural, unde nu există reţele de alimentare cu apă. Este şi cazul satelor Valea Copcii şi Ergheviţa, din comuna Şimian, unde s-au înregistrat numeroase cazuri de nefropatie endemo-balcanică, o maladie renală gravă, asociată consumului de apă infestată.

Potrivit autorităţilor, la Valea Copcii, apa din fântâni are o concentraţie atât de mare de nitriţi şi nitraţi încât nu ar trebui folosită decât pentru adăpatul animalelor şi pentru spălat. Localnicii o şi beau, pentru că alternative nu au.

„Să vedeţi ce apă bem noi, cum curge rugina de pe lanţurile fântânii! La analize, unui vecin i-au găsit nitriţi în urină. Celor mici tot de-asta le dăm, că alta n-avem“, a spus Mihaela Pupăză, mamă a doi copii. 

Prea săraci pentru analize
Edilii sunt obligaţi să efectueze de două ori pe an analiza apei din fântâni şi să le asigure familiilor cu copii de până la 3 ani necesarul de apă. Cum testele costă, iar primăriile nu au bani, nu se conformează regulii. La Şimian, ultimele analize au fost făcute în martie 2010.

„N-am niciun leu alocat în acest scop“, a spus Ion Ghinescu, primarul comunei, al cărei buget pe 2011 este de 30.000 de lei. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite