Turnu Severin: Grădiniţele cu program prelungit au înscris mai mulţi preşcolari decât prevede legea, în fiecare grupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La grădinița 22, copiii au toate condițiile necesare, însă educatorii nu pot respira din cauza numărului mare de preșcolari
La grădinița 22, copiii au toate condițiile necesare, însă educatorii nu pot respira din cauza numărului mare de preșcolari

Au primit avertismente de la OJPC Mehedinţi, însă spun că nu ar putea funcţiona cu mai puţini copii.

Grădiniţele cu program prelungit din Severin au fost controlate, săptămâna trecută, de inspectorii de la Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului(OJPC).

Cea mai importantă problemă cu care se confruntă aceste instituţii este legată de depăşirea numărului legal de preşcolari, din fiecare grupă. Cele opt grădiniţe controlate au primit avertisment, dar şi un termen de 14 zile pentru remedierea problemelor.

Practic, instituţiile se confruntă cu o cerere uriaşă, iar problema locurilor disponibile este mai actuală ca oricând.

“Problema este una la nivel naţional. Spaţiile sunt puţine, în comparaţie cu cerinţele actuale. Noi încercăm să remediem acest lucru, avem în plan dezvoltarea a opt grădiniţe, pentru anul viitor”, ne-a spus inspectorul general al ISJ Mehedinţi, Emil Mirică.

La grădiniţa numărul 22 de pildă, numărul de preşcolari este dublu faţă de cel indicat de lege.

Ar trebui să avem maxim 20 de preşcolari în grupă, iar noi avem grupe de 36-39. Dacă nu am avea cel puţin 35 de unităţi pe grupă, nu ne-am putea recupera banii investiţi. La grădiniţele cu program normal, costul pentru fiecare preşcolar este de 187 de lei, iar la noi depăşeşte 340 de lei. Este foarte greu, noi trebuie să asigurăm câte două educatoare la fiecare grupă, două femei de serviciu, bucătărese şi aşa mai departe”, ne-a spus Elena Ciorîcă, direcor grădiniţa 22.

“Ocolim legea de nevoie”
Instituţiile se bazează şi pe obişnuinţele părinţilor severineni. Cei mai mulţi dintre aceştia îşi ţin copiii la grădiniţă doar până după ora prânzului, astfel că numărul preşcolarilor scade în a doua parte a zilei.

“Nu avem cum să schimbăm din mers lucrurile astea. Ce să facem, să trimitem copiii acasă? Practic, ocolim legea de nevoie. Nu avem altă soluţie”, ne-a spus educatoarea unei alte grădiniţe cu program prelungit.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite