Turnu Severin: FOTO/ Loc de întâlnire pentru „lumea bună” a orașului în urmă cu un sfert de secol, ruină în prezent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantul Drobeta era principala atracție în peisajul vieții sociale din Severin
Restaurantul Drobeta era principala atracție în peisajul vieții sociale din Severin

Un element important din viaţa socială a Severinului în urmă cu peste 20 de ani, restaurantul Drobeta a ajuns în paragină. Unitatea este acum proprietate privată, iar zidurile sale se dergadează de la an la an.

Clădirea a fost cumpărată de o firmă privată din Bucureşti şi nu a fost renovată niciodată. Fostul restaurant de lux are acum ziduri căzute, e înconjurată de buruieni, iar cei care locuiesc în zonă îşi amintesc cu plăcere de vremurile trecute. 

„După servici veneam cu colegele să bem o bere la umbră. Era o minunăție de restaurant, cu mâncare foarte bună, aranjat cu gust și cu orchestră. Era o muzică foarte bună acolo, păcat că l-au lăsat așa în paragină. Tot timpul era plin, n-aveai loc să arunci un ac, iar ospătarii erau mereu în alergătură. Și clienții nu erau de orice fel. Veneau ofițeri de armată, politicieni, numai lume bună, erau clienți fideli”, ne spune Maria Enculescu, pensionară.

drobeta1

Maria Enculescu, fostă clientă fidelă, ne arată intrarea în restaurant

drobeta5

„În fiecare sâmbătă veneam la Drobeta cu soțul și copiii, era o atmosferă extraordinară. Totul era amenajat cu stil, lumea se simțea bine, se relaxa după o săptămână de muncă. Era un punct de atracție pentru societate și un loc reprezentativ al orașului. Cred că dacă se continua cu acest restaurant, ar fi rămas la fel de înfloritor ca în acele vremuri”, spune și Daniela Cucu, care locuiește la numai câțiva metri de impunătoarea clădire.



De la comuniști la stat, de la stat la privat

drobeta2

În  Hotărârea numărul 115 din 7 februarie 1990, privind aplicarea decretului-lege în legătură cu trecrea patrimoniului Partidului Comunist Român, în proprietatea statului, restaurantul „Drobeta” apare la punctul 27 din anexa 3, ca trecând în administrarea Primăriei.

Devine apoi societate pe acțiuni, iar pachetul majoritar este achiziționat de o firmă din București.

Nimeni nu a încercat însă să restaureze zidurile învechite. Clădirea s-a degradat de la an la an, ajungând o umbră a luxului de altădată.

drobeta4

Singurele „modificări” apărute de-alungul timpului sunt patru câini de pază adăpostiți în curtea plină de vegetație și un gard care împrejmuiește proprietatea privată.

„Este o pierdere pentru oraș, cu siguranță. E păcat pentru că este și în zonă centrală, are și tradiție, s-ar fi putut face ceva frumos acolo”, ne-a spus și subprefectul de Mehedinți, Ioan Suru.


Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite