Turnu Severin: FOTO/ În interiorul Adăpostului pentru câini comunitari: află în ce condiţii sunt ţinuţi cei 500 de câini capturaţi de pe străzile oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul concesionar Alexandru Brăila se apără în faţa acuzaţiilor de cruzime ce i-au fost aduse de-a lungul timpului şi vorbeşte liber despre activitatea din adăpost.

Adăpostul pentru câini comunitari din Drobeta Turnu Severin a stârnit mai mereu controverse. Angajaţii au fost acuzaţi de cruzime, medicul concesionar, de neglijenţă şi arivism, iar autorităţile, de lipsă de implicare.

Lucrurile par să se fi schimbat în bine în ultima perioadă, măcar în ceea e priveşte transparenţa oamenilor de acolo, care nu se mai ascund după obloane, la vederea aparatului de fotografiat.

image

Doctorul Brăila ne arată una din mașinile de colectare, dotată cu trusă medicală și aer condiționat

La prima vedere, lucrurile stau foarte rău în ceea ce priveşte condiţiile în care sunt depozitate patrupedele. Clădiri dărăpănate, construite în secolul XIX, boxe închise etanş, prin care lumina abia pătrunde şi mirosuri greu de suportat.

Cei aproape 500 de câini au, însă, mâncare la discreţie şi beneficiază de servicii medicale periodice, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire faţă de perioadele anterioare. Aflat pe Serpentina Roşiori, adăpostul are 14 angajaţi şi este condos de medicul concesionar Alexandru Brăila.

Toată lumea spune că suntem chinuitori de animale, că nu avem suflet şi aşa mai departe. Vreau să spun că metoda noastră de capturare este foarte civilizată, prin tranchilizare, iar câinele nu are deloc de suferit. Eu fac lucrul acesta din pasiune, pentru că profit nu prea există la noi, stăm foarte rău cu banii” ne spune medicul veterinar.

Planuri de viitor

Potrivit acestuia, mâncarea animaleleor costă circa 20.000 de lei lunar, iar adăpostul se descurcă din ce în ce mai greu. Cu toate astea, se lucrează intens la planuri de viitor.

image

Dispeceratul, unde se primesc solicitări pentru intervenție

“ Vrem să facem un spital pentru animale, unde să vină să facă practică studenţii la medicină veterniară din Timişoara, vrem mărirea numărului de boxe şi mai ales, extinderea adăpostului cu încă un corp de clădire. Aşteptăm însă aprobările de la Primărie şi mai presus de toate, sursa financiară”, mărturiseşte Alexanru Brăila.

Adăpostul are două maşini de intervenţie, cu care colectează câinii, iar aceştia sunt tranchilizaţi, aduşi în boxe speciale, deparazitaţi şi îngrijiţi. “Pe timp de iarnă, le facem şi focul”, anunţă medicul Brăila, în încercarea de a dezminţi zvonurile de cruzime împotriva câinilor, orientate înspre stabilimentul pe care îl conduce.

Anul trecut, adăpostul a avut un buget de 1 milion de lei

image

Angajații lucrează la construcția unui nou pavilion

“Lucrăm la planul unui adăpost mai mare, cu spaţii de joacă pentru animale. De asemenea, ne preocupă şi problema generală a câinilor comunitari, care, după părerea mea poate fi rezolvată. În circa trei ani, toate căţelele de pe raza oraşului ar putea fi castrate, dar rămâne problema costurilor. Nu fac ceea ce fac pentru bani, pur şi simplu vreau să îmi leg numele de realizarea unui adăpost modern şi de construirea unui spital veterniar în Drobeta Turnu Severin”, mai spune medicul.

“Pentru a evita eventualele abuzuri, toţi membrii echipei de colectare vor purta uniforme cu prenumele inscripţionat, astfel încât îl vom putea sancţiona în cunoştinţă de cauză pe cel care este raportat. În plus, începând cu luna martie, vom fotografia toţi câinii pe care îi colectăm de pe raza oraşului, pentru a avea o bază de date completă”.



Doctorul Alexandru Brăila abordează şi problema adopţiilor, fenomen aproape inexistent în momentul de faţă.

image

“Singurii care vin să ne ceară câini sunt oamenii de la ţară, care au nevoie pentru pază, iar în astfel de cazuri oferim şi transport gratuit. Într-o vreme, acordam celor care adoptau câini un sac de 10 kilograme de hrană, însă apăruse un fenomen ciudat. Oamenii lăsau animalele pe stradă şi vindeau hrana sau o foloseau pentru câinii pe care deja îi aveau acasă, aşa că am reunţat la această măsură”, susţine veterinarul.



Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite