FOTOGALERIE/Turnu Severin: Colecție impresionantă de fotografii vechi la muzeul Regiunii Porțile de Fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, în jurul orei 13, a fost vernisată expoziția „Fotografii și ștergare”, în cadrul căreia au fost expuse obiecte din viața satului mehedințean, aparținând colecției personale Doina și Teodor Grigore.

În premieră pentru Severin, expoziția găzduită de muzeu a avut ca obiect o colecție personală, iar fotografiile și ștergarele expuse sunt lucrate manual și provin din secolele XIX și XX.

VEZI AICI FOTOGALERIE CU EXPONATELE

La eveniment au participat specialiști din cadrul instituției muzeale, iar atmosfera a fost întregită de un dans al călușarilor.

image
image

„Așa cum intelectualul folosește cuvântul pentru a se exprima, țăranul țese sau cioplește pentru a-și da frâu liber sentimentelor. Este o colecție adunată de la oameni simpli, care au, însă, atâtea lucruri de spus. Sper ca această colaborare cu muzeul să se materializeze și în viitor și să putem arăta publicului și alte obiecte tradiționale satului mehedințean”, a spus Doina Grigore, colecționar particular și proprietarea colecției.

Toate obiectele expuse fac parte din colecția privată Doina și Teodor Grigore și sunt expuse în incinta casei-muzeu pe care cei doi o dețin în satul mehedințean Eșelnița.

image

Ana Rogobete


„Suntem onorați că am putut expune în cadrul muzeului astfel de obiecte extrem de importante pentru viața și cultura din Mehedinți. Vorbim despre o colecție extrem de valoroasă, strânsă cu pricepere și suflet de către soții Grigore”, ne-a spus Sorina Matacă, directorul muzeului Regiunii Porțile de Fier.

La eveniment a participat și Ana Rogobete, singurul rapsod popular din județ, care a cântat în versuri viața satului mehedințean. De asemenea, atmosfera a fost întregită și de un grup de copii care au dansat „călușarul”.



Printre exponate se află fotografii de nuntă, de familie sau portrete. De asemenea, pot fi admirate ștergare tradiționale, lucrate manual.


image
Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite