Turnu Severin: Circulația pe Podul lui Dumnezeu va fi interzisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podul natural din localitatea mehedințeană Ponoarele va fi astfel protejat de acțiunea utilajelor grele. Autoritățile județene au alocat un fond de 2 milioane de lei și construiesc o variantă ocolitoare de 850 de metri lungime care să preia traficul intens din zonă.

De-a lungul timpului, podul natural a suferit numeroase avarii din cauza traficului greu ce se desfășura în zonă.

În 2009, circulația camioanelor sau infiltrațiile de apă au avariat monumentul natural și au provocat dislocarea câtorva blocuri de piatră de zeci de metri cubi. Pericolul prăbușirii a planat mereu asupra podului natural, unic în întreaga lume.

Consiliul Județean a decis, însă, să investească suma de 2 milioane de lei pentru a construi o variantă ocolitoare a drumului, în lungime de 850 de metri. Astfel,  începând cu 15 noiembrie, podul natural nu va mai fi traficat de utilaje și va fi redat turismului și cicloturismului.

„Am alocat un plafon maxim de 2 milioane de lei de la buget, sumă care cuprinde exproprieri, proiectare și execuție. Este vorba despre un drum de 850 de metri care va devia traficul de pe podul lui Dumnezeu. Dacă mai permitem traficul greu în zonă, s-ar putea ca podul să se prăbușească, ceea ce ar fi o pierdere iremediabilă. Podul natural va fi destinat exclusiv traseele turistice”, ne-a spus Andi Nodiț, vicepreședintele Consiliului Județean Mehedinți.

Singurul factor care ar putea împiedica îndeplinirea construcției la termenul fixat este legat de exproprieri. Pentru a construi drumul alăturat podului, autoritățile trebuie să îi despăgubească pe locuitorii care dețin terenuri în zonă.

Lucrarea este, în momentul de față, în faza de proiectare, abia apoi urmând a se trece la negocieri cu proprietarii. În cazul în care aceștia vor fi de acord să renunțe la teren pentru o anumită sumă de bani, noul drum va fi gata pe 15 noiembrie.

Podul de la Ponoarele este unicul circulat, din întreaga lume
Podul natural de la Ponoarele, numit și „Podul lui Dumnezeu”, este de fapt o arcadă de piatră, groasă de 4 metri şi înaltă de 22, care are o lungime de 30 metri şi o lăţime de 13, deschiderea fiind 9 metri între cele două aşa zise picioare. Un monument natural similar se găsește și în Franța, în localitatea L”Ardech, însă podul din Mehedinți este singurul din lume, peste care circulă mașini.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite