Turnu Severin: Arheologii au găsit sub cetatea Severinului monede din argint, vechi de peste 500 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele concluzii ale specialiștilor plasează monedele la începutul secolului XVI și leagă descoperirea de asedierea turcilor, din 1524, care a dus la intrarea în paragină a structurii feudale.

Lucrările de reabilitare desfășurate la cetatea medievală a Severinului au scos la lumină o nouă „comoară” arheologică pentru istoria locului. Cercetătorii au găsit un tezaur de monede din argint, vechi de peste 500 de ani.

Potrivit cercetătorilor, monedele circulau în zonă în secolul XVI, iar pe suprafața lor au fost găsite urme de țesătură, semn că au fost purtate, așa cum se obișnuia, într-un săculeț din pânză.

Majoritatea monedelor găsite sunt maghiare, iar câteva dintre ele provin din Turcia.

image

“Tezaurul este unul important, mai ales că datează din perioada de final a Cetăţii. Monedele găsite sunt făcute  la începutul secolului XVI şi, cel mai probabil, au fost pierdute de un locuitor al Cetăţii în timpul asedierii acesteia. Ştim asta, pentru că pe monede am găsit fire de pânză. În momentul de faţă, acestea sunt tratate şi se află în diverse stadii de cercetare”, ne-a precizat Gabriel Crăciunescu, directorul adjunct al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin.

Obiectele vor fi expuse publicului


Obiectele descoperite au fost duse în laboratorul muzeului Regiunii Porțile de Fier, pentru tratare și cercetări, urmând ca, în viitor, să fie expuse publicului.

image

„În urma cercetărilor ulterioare, vom afla mai multe despre mondele găsite, le vom plasa exact în timp și vom stabili și valoarea lor, în funcție de însemnele pe care le găsim pe suprafață. Monedele conțin semne care ne pot ajuta”, a ami spus specialistul Gabriel Crăciunescu.

Cetatea Severinului este inclusă de Primăria Severin în același proiect prin care se reabilitează și Palatul Cultural Theodor Costescu, iar lucrările au început în urmă cu circa trei săptămâni. În urma proiectului, cetatea va deveni un important obiectiv turistic al orașului.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite