Turnu Severin/ Atenție la carnea de porc: În noiembrie și decembrie, riscul apariției trichinelozei este unul extrem de ridicat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea de porc trebuie consumată doar după ce a fost analizată în laborator
Carnea de porc trebuie consumată doar după ce a fost analizată în laborator

Cabinetele vor avea program prelungit de sărbători, pentru analizele trichineloscopice, iar comercializarea porcilor în târguri este interzisă.

Apropierea sărbătorilor de iarnă alertează autoritățile sanitar-veterinare în ceea ce privește trichineloza.

Ministerul Sănătății atrage atenţia că în această perioadă există un risc mai mare de îmbolnăvire și recomandă populaţiei să nu consume carne de porc neexaminată trichineloscopic şi să evite achiziţionarea acesteia din alte locuri decât magazine specializate.

La Direcția Sanitar-Veterniară(DSV) Mehedinți a fost înregistrat un singur caz în acest an, în urma căruia 10 persoane au ajuns la spital. Cu toate astea, în perioada următoare, din cauza sacrificărilor tradiționale, numărul cazurilor ar putea să crească. DSV recomandă analizele cărnii.

„Recomandăm examenul trichineloscopic, mai ales în această perioadă în care se vor face sacrificări de animale. Foarte important de menționat este faptul că proba relevantă pentru acest examen se prelevă din mușchii pilieri”, ne-a spus Adriana Ganea, purtător de cuvânt al DSV Mehedinți.

Program prelungit pentru analize
Costul analizelor este de 10 lei, iar proprietarii animalelor infestate pot fi despăgubiți. Conform HG 1214/2009, trichineloza este o boală ce poate fi supusă depăgubirii, în anumite condiții.

În cazul în care, în urma analizelor se descoperă trichinela spiralis și carnea de porc este destinată consumului propriu, animalul este înregistrat în baza națională de date și va fi despăgubit la prețul pieței.

În Drobeta Turnu Severin există trei cabinete de analize, care vor avea program prelungit în perioada sărbătorilor de iarnă. De asemenea, medicii concesionari din județ își vor prelungi programul normal.

Comercializarea porcilor în târguri, interzisă
Potrivit reprezentanților DSV Mehedinți, la momentul actual nu există târguri autorizate în județ, care să îndeplinească cererile de igienă necesare funcționării legale.

„Oricum, nu există o legislație care să permită comercializarea suinelor în târguri. Dacă acest lucru se întâmplă, vorbim de o infracțiune”, ne spune Adriana Ganea.

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite